steam peliraatipeliraati-facebook

thumb Sadas Taso kansi

Julkaisija: Rami Sihvo

Painettu: Kopio Niini, Tampere 2013

Sivumäärä: 34 täysväristä sivua, kartonkikansi

Sivusto: https://www.facebook.com/sadastaso

 

 

 

 

Onko Sadas Taso vihko roolipelaamista aloittelevalle nuorelle vai vanhemmalle joka yrittää ymmärtää harrastusta? Hyvä kysymys – Sadas Taso on kuvaava vihko joka kertoo kattavasti harrastuksen eri osa-alueista, se ei anna tarkkoja ohjeita, miten kirjoitetaan larp tai mitä elementtejä seikkailussa pitäisi olla, mutta kertoo erilaisista vaihtoehdoista mitä roolipelaamisen alalla on ja toivottavasti opastaa lukijoita valitsemaan heistä mielenkiintoisimman vaihtoehdon?

Tietysti, tämä monipuolisuus on myös vihkon suurin ongelma – asioihin kun ei ole tilaa paneutua. Lähtökohta kirjoittamiselle oli tarve harrastukseen johdattavasta vihkosta. Kirjastosta löytyy vielä Risto Hiedan Roolipeliopas, mutta tälläkin kirjalla on runsaasti ikää. Vesalan Live-Roolipelaaminen kertoo taas pelkästään kokovartaloroolipelaamisesta joka on harrastuksen yksi muoto.

 Assembly Summer 2012-tapahtumassa 'naapuriprojekti' EHYT RY:n Pelitaito tiedusteli tietokonepelaajilta ”Mitä vaihtoehtoja liikaa pelaamiselle?”

 

Mieti, mikä pelaamisessa viehättää. Miksi pelaat, ja minkälaisia pelejä? Mistä muualta kuin tietokone- tai konsolipeleistä voi löytää saman fiiliksen, tai voisitko kokeilla muun tyyppisiä pelejä – joukkuepelejä liikunnan muodossa, lautapelejä porukalla, larppausta? Pelaamisen vähentäminen ei saa tarkoittaa, että hyvä fiilis ja mukava tekeminen vähenevät. Niitä pitää vain löytää muualta.” (http://pelitaito.fi/pelaajalle/pelaajien-vinkit/)

 

Ideana on siis se että 'hyviä fiiliksiä' saataisiin sellaisesta harrastuksesta jota ei voi harrastaa yksin? Roolipelaaminen on luonnostaan sellaista, joka on sosiaalisesti ja monipuolisesti kehittävää. Roolipelaamisessa pitää pystyä asennoitumaan toisen asemaan ja tekemään yhteistyötä muiden pelaajien kanssa – ihan livenä. Pelejä leimaava valinnan vapaus mm. kiinnosti nuoria jopa enemmän kuin tietokonepelit testatessamme Myrskyn sankarit-roolipeliä Bittileirillä. Periaatteessahan tietokone voi toistaa vain sitä miten se on ohjelmoitu – sen kyky vastata käyttäjän syötteeseen on kuitenkin rajallisempi kuin ihmisen joka osaa ennakoida paremmin toisen ihmisen valintoja.

 

PsykoterapiaistuntoMikä hyöty roolipeleistä sitten on? Psykodraaman isän Jacob Morenon rooliteoriat ovat edelleen sosiodraaman ydinteorioita. Lyhyesti sanottuna rooli herättää aina vastaroolin, ja roolin ottaminen mahdollistaa omien roolien tutkimisen. Vertailuna voidaan pohtia ovat vankilaan joutuneet ihmiset ikinä löytäneet itselleen myönteisiä rooleja? Omien roolien hallinnan opettelu on tärkeää, jotta oman elämän tilanteissa ei aina jouduta ikäviin vastarooleihin ympäristön kanssa. Tosin, roolin otto ja empatiakyky ovat hyvin luonnollisia piirteitä ihmiselle ja siksi 'kuka tahansa' voi pelata roolipelejä.

 

 

  

frasierVaikka roolipelit eivät ole  terapiakäytössä käytettäviä roolipelejä (Esimerkki sarjasta Frasier ->) ne antavat monipuolisia sosiaalisia kokemuksia ja kehittävät itsetuntoa. Lisäksi lisänä sopassa on muut harrastukset, esimerkiksi historiantutkimus, kirjallisuus tai figuurien maalaaminen.

 

En ole kovinkaan neutraali kertomaan vihkosta, mutta sen voin todeta että se on kirjoitettu nimenomaan ammattikasvattajan näkökulmasta. Vihkon asetelmasta tuli kritiikkiä tuttavapariskunnalta: näkemykseni mukaan vahva eläytyminen ei ole tarpeen, tai luokittelen sen jopa jollain tavalla ongelmalliseksi sosiaalisen paineen kautta. Jos henkilö kokee että hänen on tunnettava suuria tunteita, hän myös tuntee niitä. Tässä mielessä ehdoton vaatimus suurista tunteista vaarantaisi ääritilanteessa turvallisuuden!

 

Sotavelhoja -Kuva: Rajakatse Fantasia RYVarmasti monia larppaajia on olemassa jotka nauttivat tiukkohin tilanteisiin joutumisesta ja on olemassa jopa teoria joka tukee tätä. Muistan vaarini joskus ihmeteltiin miksi larpissa oli äidin kuolema? Katarsismalliin on viitattu jopa Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen sivuilla. Kyseessä on antiikin Kreikan runoilijoiden ajatus siitä että näytelty kärsimys ja pelko puhdistavat ihmisen vastaavista tunteista. Silti en pidä vakavien asioiden käsittelyä itsetarkoituksena live-roolipeleissä ja vihko ohjaakin kevyeen, tasapainoiseen ja hauskaan pelaamiseen. Sillä, kukaan ei ole (toivottavasti) itseään terapiomassa live-roolipeleillä.

Yksi asia mistä olisin voinut enemmän kertoa vihkossa ovat perinteiset ”pöytä-” ”paperi&kynä-” ”lauta-” roolipelit. Ajattelin alkuun että vihkon osuus tietokoneroolipeleistä on ohut, mutta se on osoittautunut ohjaavan oikeaan suuntaan - löysin esimerkiksi laadukkaan suomalaisen roolipelaamiseen keskittyneen Minecraft-palvelimen (http://aurinkomaa.arkku.net/) vasta kun vihko oli painettu.

 

thumb sadas taso painosta

Nähtäväksi jää ketkä saavat eniten hyötyä vihkosta, teinit- vai näiden vanhemmat? Se on kuitenkin komea, värillinen ja kattava esitys roolipeleistä. Kokeneet roolipelaajat löytänevät siitä uusia ajatuksia, ärsyttäviä ajatuksia ja oikean suunnan. Nuorison roolipelaamiseen kannattaa panostaa, ihan pelkästään harrastuksen vuoksi. Tämä on myös yksi syy, minkä takia Facebook-sivulla (https://www.facebook.com/sadastaso) julkaistaan seikkailuja, liveroolipelejä ja hyödyllisiä linkkejä harrastukseen. Tällä hetkellä sivustolla on pari seikkailupakettia ja liveroolipeli.

 

Lopuksi pieni mainos: Sadas Taso on tilattavissa 5 euron hintaan + pk

 

Tilaukset:

Rami Sihvo, puh 0407274910

rami.sihvo(at)pp.inet.fi

Laskutus eezy.com kautta.

 

 

 

 

Ikärajat

pegi info

Peleihin on merkitty ikärajat. Niiden noudattaminen auttaa estämään pelaamisen mahdollisia haittoja.

Lue lisää...

Mikä laite kotiin?

controllers

Monenlaisia pelikoneita on tarjolla. Mikä niistä olisi meille sopiva?

Lue lisää...

Peliarvostelu