steam_peliraatinörttitytötpeliraati-facebook18

 

Hiljainen toimintadraama

the last of us

Yhteiskunta romahtaa räjähdysmäisen sienikasvuston vallatessa ihmiset. Joel pakenee tyttärensä kanssa tuhoa surullisin seurauksin. 20 vuotta myöhemmin Bostonin karanteenialueella salakuljetushommia tekevä Joel saa tehtäväksi saattaa nuori tyttö Bostonin karanteenialueelta saastuneen alueen poikki kapinallisille. Alkaa kimppamatka raunioituneen Yhdysvaltain läpi.

 

 

 

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami.sihvo(at)peliraati.fi Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Last of UsJulkaisija/Kehittäjä: Naughty Dog

Julkaisuvuosi: 2013 Formaatti (arvosteltu): PS3

Muut formaatit: PS4 Laji, genre: Toimintaseikkailu

Muu luokitus: SelviytymiskauhuPelaajamäärä ja pelimuodot: Yksinpeli, moninpeli toisia pelaajia vastaan

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 18 (äärimmäinen väkivalta, väkivalta sivullisia kohtaan, kova kielenkäyttö)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/arvostelut/the-last-of-us

http://dome.fi/pelit/arvostelut/the-last-of-us-remastered

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=OQWD5W3fpPM traileri

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

 lastofus-0

Lähde: Gamingbolt.com

Kuvaus (Kavin virkamieskriteerein): Yksityiskohtaisesti ja korostetusti ihmisiin kohdistuvaa onnettomuuksien seurausten kuvausta. Runsasti realististia, makaabereja kuvia ruumiista.  Yksityiskohtaista ja realistista väkivaltaa.

 

Last of Us on hiljainen peli jossa musiikkia ei ole juuri ollenkaan. Nostaisin tärkeinpänä asiana esiin hyvin klassisen kuvion vanhasta sankarista ja nuoresta tytöstä. Peli on toteutettu matkustuskertomuksena pelaajan ohjaten samoilua raunioiden läpi, jotka on toteutettu kiitettävän dokumentarisella otteella.  Henkilökohtaisuus ja yhteistyö muiden henkilöiden kanssa on tarinan keskiössä ja motion capture on huippuluokkaa. Aivan Walking Dead-tyyppiseen draamaan ei myöskään pyritä, mutta ihminen on ihmiselle susi ja se tulee esille selkeästi.

 lastofus-3

Lähde: gotgame.com

Itse pidän nimenomaan pelin sosiaalista viestiä mielenkiintoisena, eli voittaako ihmisyys raunioituneiden kaupunkien ja silmittömän väkivallan jälkeen? Koko tarina pyörii Joelin ympärillä ja sen että hän ei ole ikinä toipunut tyttärensä menetyksestä ja itse sanoisin että koko piste tarinalle on se kuinka paljon isä on valmis uhraamaan tyttärensä puolesta?

Täytyy myöntää että juoni ja koko peli on tyylikkäästi toteutettu. Ainoa asia mikä tökki oli reipas väkivallan määrä. Siis sieniotus syö pelihahmon pään tai kaverin kuuppa murskataan seinään ja joku silloin tällöin poltetaan molotovilla tai puukotetaan hengiltä. Väkivalta on hyvin reipasta, mutta silti asettaisin tärkeimmäksi kriteeriksi pelin ahdistusta herättävät elementit.

 lastofus-4lastofus-5

Lähde: destructoid.com / psnation.com

Suomalaisittan väkivallasta annettu 18-ikäraja vaatii aika kovaa kamaa. Ahdistuskriteereillä puhutaan erityisen järkyttävästä kuvauksesta, valitettavasti PEGI ikärajoissa ei ‘16’ ja ‘18’ kriteereitä ole ahdistuksen osalta, edelleenkään. PEGI väkivalta 18- tulee taas hyvin herkästi sivullisten eliminoimisesta, jota pelissä pari kertaa tapahtuukin. Kuvauksen tunnevaikutusta ei PEGI oikeastaan mittaa kriteeristöllä vaan ilmeisesti jonkinlaisella tulkintaohjeella, joka ei ole täysin julkinen. PEGI:n väkivalta-kriteereissä lukee 18-kohdalla kauhistuttavat (horrific) tavat kuolla tai aiheuttaa kipua, eli Last of Us täyttää kyllä kirkkaasti PEGI:n kriteerit, mutta edelleenkin minua jäi mietityttämään onko pelin materiaali ylipäätään niin rajua että 18 ikäraja pitäisi siitä rapsahtaa?

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)

 lastofus-6 

Lähde: Jackshipley.com

 

+ Heti pelin alussa käsitellään pehmeitä arvoja eli isän ja tyttären välejä, valitettavasti tämä kestää noin viisi minuuttia jonka jälkeen ihmisiä alkaa lakoamaan kuin viljaa. 20 vuotta myöhemmin Yhdysvallat on monesta postapokalyptisestä fiktioista tuttu selviämiskenttä.

- Tylyä meininkiä kuvaa se että ihmisiä teloitetaan Detroitin kadulla ja päähenkilö tappaa suuren määrän ihmisiä omin käsin. Periaatteessa synkkä ja selvitymishenkinen tarina ei ole mikään ongelma riippuen miten asiat esitetään (peliraadin raamit ovat siis alaikäisten pelaamisessa ja lastensuojelullisissa aiheissa).

+ Last of Us panostaa kuitenkin kiitettävästi henkilöhahmoihin ja sosiaalisiin suhteisiin. Sarkastisesti voidaan sanoa että vaikka päähenkilö onkin psykopaatti niin tällä on sentään ymmärrettävät traumat!

 - Moraalisia valintoja pelissä ei pelaajalle juurikaan anneta, ellei tartunnan saaneen tyypin armomurhaa lasketa sellaiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään todellinen altruistinen tilanne, koska vierestä löytyy ladattu pyssy, eli pelaajan ei tarvitse tuhlata vähiä ammusvarastojaan selviämisen kannalta “turhiin” ratkaisuihin. Muita moraalisia valintoja ei koko pelin aikana sitten anneta vaan koko stoori menee raiteilla "kuin leffaa katsoisi". Eli pelaaja pelaa - ja katsoo - pelin läpi ja jää pohtimaan sen jälkeen oliko päähenkilön ratkaisu oikein vai väärin?

 

Tunteiden herättäminen (+ )

 lastofus-1

Lähde: Amazon.com

+ Peli on oikein tyylikäs ja musiikki (tai sen puute) tukee hyvin melankolista ja rappauksiltaan rapistunutta tulevaisuutta - sitten kun tapahtuu, tapahtuu yleensä liikaa, eli kontrasti vaihtelee verkkaisen ja silmille hyppivän väkivallan välillä. Tämä on selkeä pelisuunnittelullinen valinta.

+ Hyvin hiljainen tai olematon musiikki painottaa enemmäkin surumielistä tunnelmaa kuin kauhua.

+ Sieni-Zombiet ovat varmasti pelottavia ja mieluiten näistä hiippailee ohi. Käytettävissä olevat tavarat sanelevat myös taktiikan, joten peli on käytänössä hiippailua tunneleissa hirviöiden keskellä.

- Joel tappaa talossa ja puutarhassa. Rautakangella tai liekinheittimellä.

- Muutama kohtaus on selkeästi epämiellyttävä, kidutuskohtauksia on kolme kappaletta.

+ Joelin ja tytön suhde saa vanhan konkarin sulamaan (mutta hitaasti).

 

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 lastofus-9Lähde: youtube.com

+ Joel on perheenisä, joka menettää tyttärensä. 20 vuotta myöhemmin hän on  itsensä liannut selviytyjä, joka on haudannut menneisyytensä ilman halua avata vanhoja arpia.

- Pelaajalle tulee kuva kuitenkin paatuneesta tappajasta (todellakin, pelaajahan itse ohjastaa tämän tappamaan ja teurastamaan sieniolioita ja ihmisiä), toisaalta peli myös haluaa pelaajan pitävän Joelista joten hänen maantierosvo-vuosiaan ei sen enempää pelaajalle valoteta.

+/- Jäävuori-Joel sulaa tarinan edetessä uskottavan hitaasti, ja päähenkilön haluttomuus ottaa tyttöä riesakseen tulee selkeästi esiin. Päähenkilön asenne “se on vain elämää, pitää jatkaa eteenpäin” on ymmärrettävä selviytymiskeino miehen menetettyä kaiken ja pelin edetessä vieläkin enemmän.

 

(Plusminus-merkki tulee tähän kohtaan sen takia että päähenkilön valintoja kohtaan voidaan esittää melkoisia huomioita. Nyrkkisääntönä voi sanoa että moraalisesti vahvat ratkaisut ovat sellaisia jotka kestävät, katseli niitä sitten monelta eri kantilta. Tässä mielessä Joelin historia ja edesottamukset eivät ole kovin vahvoja, mutta erittäin hyvä huomio on kuitenkin se että peli herättää eettistä pohdintaa ja keskustelua päähenkilön valinnoista.)

 

+ Oma käsitykseni on että pelin sanoma kehoittaa ihmisiä pitämään kiinni läheisistään, koska mitään takuita ei elämässä anneta!

+ Pieni huomio: teinien ajatusmaailmaa valotetaan tässä pelissä yllättävän hyvin.

 

Väkivaltaisuus (--)

 lastofus-8Lähde: lastofus.wikia.com

+ Pelissä annetaan mahdollisuus hiippailla ohi kohteista, mutta käytännössä tehokkain tapa on yksinkertaisesti hiljaa eliminoida kaikki vastustajat (-)

-- Väkivalta ei jätä mielikuvitukselle tilaa ollessaan veristä ja yksityiskohtaista. Rautaputket heiluvat, kaverin pää lyödään rikki tiiliseinään ja sieni-otus puree kurkun auki, eli kovan väkivallan määritelmä täytyy selkeästi.

- Pariin otteeseen vastustajia kuulustellaan kiduttamalla ja talvikentässä tämä oli kuvattu melkoisen avoimesti.

- Väkivalta lapsia kohtaan.

 

Seksistisyys (++)
lastofus-2

Kuva: Gamespot.com

+ Ellie on teini-ikäinen selviytyjä, jolta voi odottaa sekä fiksuja huomioita että typeriä valintoja.

+ Muita naisia tarinassa on neljä kappaletta ja nämä ovat kaikki vahvoja sankarittaren arkkityyppejä.

++ Peli täyttää pelien ja elokuvien seksistisyyden arviointiin keksityt kriteerit. Esimerkiksi ‘nälkäpelien’ innoittamassa talvikentässä Ellie osoittaa itsenäisyytensä ja nk. ‘Two X Chrosomes’-testi täyttyy. Koska talvikenttä on pitkähkö tarina täyttää se myös vaikeana pidetyn ‘Mako Mori’-testin.

 

 

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.Kielenkäyttö (+/-)

 

- Maailmalopun jälkeen kirotaan huolella, etenkin Ellie kiroilee teininä toistuvasti ja eräs mies huomauttaa hänelle siitä, mikä oli aika hulvatonta (+).

 

Päihteiden käyttö ()

 

+/- Pillerit. Ilmeisesti tulevaisuudessa C-vitamiinit ovat hukassa.

o Alkoholille löytyy muuta käyttöä kuin juominen...

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

- Jotkut pelaajat ovat nähneet tässä pelissä myös tummaihoisiin kohdistuvaa syrjintää. Itse huomasin tilanteet ja jälkikäteen totesin että kaikki tummaihoiset henkilöt todellakin kuolivat pelissä, tällä viitataan siis ‘Black Dude Dies First’- stereotypiaan että tummaihoiset hahmot kuolevat televisiossa useammin. Pelin suunnittelijoiden olisi tietysti kannattanut huomioida tällaisen kritiikin mahdollisuus etukäteen, koska ensimmäinen pelihahmojen ampuma tyyppi on tummaihoinen jengiläinen.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ Ei uhkapeliä. Pelissä pärjää hiippailulla ja parempia esineitä tekemällä.

 

Ladattava lisäsisältö ()

+ Left Behind-lisäosa.

 

Aikaisempi arvio

 

 

 

Viimeiset selviytyjät, Viimeiset päivät (Ja vain aikuisille!)

the last of us

On kulunut 20 vuotta kun sienivirus on aiheuttanut tuhoa Yhdysvalloissa, yhteiskunta on ajautunut kaaokseen ja sivilisaation normit ja käytännöt on kirjoitettu uudestaan. Ulkona karanteenialueita asuttavat zombit ja metsästäjät. Eräänä päivänä Joel saa tehtäväksi salakuljettaa Ellie- nimisen tytön tulikärpästen luo turvaan.

 

Pelin tiedot

Arvioija: Juhani Jääskeläinen Arvioijan ikä: 20

Pelin nimi: The Last of Us Julkaisija: Naughty Dog

Julkaisuvuosi: 2013 Formaatti (arvosteltu): PS3

Muut formaatit: - Laji, genre: Toiminta, seikkailu

Muu luokitus: kauhu Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, moninpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  18 (PEGI, Väkivalta, Kiroilu, Online)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.pelaajalehti.com/uutiset/the-last-of-us-sensuroitiin-suomessakin-saksako-syypaa

 

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=W01L70IGBgETraileriMitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Peli on selkeästi suunnattu genrestä pitäville ihmisille (Dawn of the Dead, 28 Päivää Myöhemmin, The Walking Dead) Vanhempien kannattaa ottaa oman lapsen kehitys huomioon kuinka hän kestää kauhua ja väkivaltaa.  Peli on erittäin emotionaalinen, hyvin toteutettu ja tunnelmalla varustettu kauhu/toimintapeli, joka ei jätä ketään kylmäksi! Mutta ehdottomasti VAIN AIKUISILLE! K-18! 

Pelin eettisyys ja arvot: 

 

Yhteenveto: The Last of Us on erinomainen videopeli joka on vain saatavilla Playstation 3:lle, peli on yksi rajuimmista videopeleistä joita olen pelannut vähään aikaan. Voin sanoa että meinasi tulla tippa linssiin jopa härskille äijälle tässä pelissä, murruin tosi helposti. En missään nimessä suosittele että ostatte peliä alaikäisille se on järkyttävä ja painajaismainen kuvaus veriseen vuoristoratakyytiin, joka on alusta loppuun hyvin toteutettu! K-18 ikäraja on paikallaan.

ther last of us-1the last of us-2

 

Tunteiden herättäminen 

 

+ Hahmot (Joel ja Ellie) oppivat pitämään toisistaan ajan myötä, vaikka aluksi epäröivät toisiaan.

- Karanteenialueen ulkopuolella ei ole sääntöjä tai normeja ja väkivalta rakentuu oman yhteishyvän edessä

- Moraalitonta tappamista

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet ()

 

+ Joel on vanha ja hieman hapan alussa mutta ajan myötä  oppii pitämään Ellistä kuin omasta tyttärestään

+ Peli vetoaa tunteisiin ja saa siitä nimenomaan lisäpisteitä

- Kyseenalaista on haluaako väkivaltaa käyttää selviytymistä tai omien etujen ajamista varten

 

Väkivaltaisuus 

 

-Veristä, realistista, yksityiskohtaista ja raakaa väkivaltaa. Joka kohdistuu zombeihin ja ihmisiin. Myös viittauksia raiskaukseen. Tämä on yleiskatsaus väkivallasta miten se pelissä ilmenee, veri roiskuu myös kameraan!

-Runsaasti verisiä kuvia väkivallan uhreista jotka näkyvät pelissä ja cutsceneissä selkeästi, ne ovat makaabereja (hirvittäviä) kuvauksia väkivallasta joka on zombien tai ihmisten aiheuttamia

-Teurastusmaiset kuvaukset tappamisesta, näillä tarkoitetaan lähinnä kuvaukset hirveistä väkivallasta ihmisiä ja zombeja vastaan.

-Yhtenä teemana TEURASTUS. Teema ilmenee pelissä siten että yksi hahmoista pitää teurastamista selvitymymismetodina. Huomattavaa oli myös miten teema reflektoituu koko pelin aikana siten että tappaminen on elinehto ja ryöstely myöskin.

-Pelissä on mahdollisuus kuristaa ja puukottaa viholliset kun olet heidän takana. Hiiviskely on selkeä kyllä, mutta väkivalta on taas elinehto

-Vihollisilta voi ampua raajat ja päät tohjoksi jälki usein erittäin veristä, puhutaan kuoleman jälkeisestä väkivallasta jossa vihollisille voi aiheuttaa yllämainittua väkivaltaa (pään ja käsien räjäyttelyä)

-Kidutuskohtaus, joka ilmenee välianimaatiossa (puukotus ja kuristaminen)

-Sisältää myös lasten tappamista ja väkivaltaa puolustuskyvyttömiin ihmisiin joka on perusteetonta mutta tarinan kannalta perusteltua

-Jo pelin teemat kertovat että tämä ei tosiaan ole mikään Uncharted- henkinen seikkailu. -Teemat: Kyseessä on rakkaimpien menetys, omien etujen ajaminen, maailmanloppu, seksuaaliset teemat ja rajut kuvaukset teurastuksista. Mainitsin että tämä teema kuvastaa sitä että ihminen alimmillaan voi olla niin eläimellinen että se selkeästi näkyy hänessä.Seksistisyys 

 

- Viittaus raiskaukseen joka näytetään selkeästi

- Ellie lukee pornolehteä ja tekee kommentteja "vehkeestä". Välianimaatiossa tapahtuva vitsi joka ei ole liian sopimaton

 

Kielenkäyttö 

- Runsaasti kiroiluaPäihteiden käyttö 

 

+Ei huumeita

 

Syrjiminen, rasismi 

 

+ Yksi pelihahmoista on nainen

- Syrjiminen on osa peliä, sillä ihminen on jakautunut ryhmiin eivätkä voi sietää toista

 

Uhkapeli ja huijaaminen 

 

Ei uhkapelejä

 

Ladattava lisäsisältö 

 

 Ei lisäsisältöä vielä saatavilla 

Ikärajat

pegi info

Peleihin on merkitty ikärajat. Niiden noudattaminen auttaa estämään pelaamisen mahdollisia haittoja.

Lue lisää...

Mikä laite kotiin?

controllers

Monenlaisia pelikoneita on tarjolla. Mikä niistä olisi meille sopiva?

Lue lisää...

Peliarvostelu