18

steam peliraati

peliraati-facebook

 

 

"Kylmäks vaan ja kämppä torakoille"

borderlands 2

Holvin metsästäjää yrittää estää megakorporaatiota johtavaa Jackia ympäri Pandoran planeettaa saamasta käsiinsä mystistä pahuutta, Soturia, jonka avulla hän voisi orjuuttaa kaikki ikeensä alle.

Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Ari Pekka Kankkunen Arvioijan ikä: 31

Sähköposti: aripekka.kankkunen(a)gmail.com  

Pelin nimi: Borderlands 2 Julkaisija: 2KGames

Julkaisuvuosi: 2013 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: XBOX 360, PS 3 Laji, genre: Toiminta

Muu luokitus: roolipeli, silmistä kuvattu Pelaajamäärä ja pelimuodot: Yhteistyöpeli, max 4 pelaajaa netin kautta, yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 18

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.peliplaneetta.net/arvostelut/1485/

 

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=ERe3wZdIAtc Traileri

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

 

Borderlands on diabloa idealtaan muistuttava postapokalyptinen toiminta-roolipeli. 

Pelin ideana on, että jos hahmon kanssa ei voi jutella, se ammutaan. Yleensä jututustelut ovat myös johdantoa seuraavalle ammuntaosiolle. Pelissä kohdataan vastustajia eläimistä ihmisiin, mutta periaate on yksinäkertainen, näytitpä millaiselta tahansa, sinulla on jotain mitä haluan ja otan sen ruumiiltasi!

Juonellisesti pelissä edetään varsin lineaarisesti ja oma etu on kaiken muun yläpuolella. Siinä sivussa sitten yritetään löytää keino pysäyttää Jack ja auttaa ihmisiä, jos siltä tuntuu. Maailmanpelastus on taustalla, mutta ei niinkään hamojen toimintaa ohjaavana. Pääpaino on kuitenkin oman mahdin ja voiman kasvattaminen, niin tasoina kuin parempina esineinä.

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)

Pelissä autetaan sekä planeetan asukkaita pienissä askareissa mallia, haepa minulle varaosia tai ruokaa tai viihdelehtiä sekä omia tiimikavereita selviytymään isommista taisteluista. Asukkaita löytyy laidasta laitaan: on metsästäjiä, mekaanikkoja, sotureita, rikollisia  (välillä jopa pitää itsekin turvautua rikoksiin auttaessa.)

Pelissä tulee eteen välillä tilanteita joissa toista osapuolta huijataan ja uskotellaan että ollaan samalla puolella kunnes sitten puukotetaan selkään. Jos huijaamisella saavuttaa omaa etuaan, se on pelissä hyväksyttävä

Sosiaaliset arvot pelissä näkyvät oikeastaan moninpelin puolella. Jos pelaat kavereiden kanssa on tärkeää että kaikilla joukkeen jäsenillä on sopivat esineet ja oikea taso jotta etenemistä tapahtuu. Samoin on tärkeää kommunikoida ja auttaa maissa olevia. Yksinpelissä riittää että tekee päätehtäviä jotka heitetään eteen (autetaan siis muita pitäen kuitenkin mielessä sen, että on tärkeää kasata riittävä varustus itselle)

Korkeampana voimana voidaan pitää mystistä Enkeliä, joka ohjaa pelaajaa ja aika ajoin auttaa tätä. Paljastamatta liikaa juonta, enkeli on tässä teknologinen saavutus, jonka tehtävä on varmistaa ettei planeetta tuhoudu.- Pelin sanoma on se, että vahvimmat selviää muut lakaistaan maan rakoon.

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

 

Pelissä kohdataan välillä hyvinkin karmivia vastustajia ja välivideoissa esiintyy raakojakin kohtauksia. Väkivalta on hyvin realistisen oloista (grafiikka on tosin sarjakuvamaista -toim. huom) ja raajoja lentelee veren saattelemana. 

Ahneus, oman edun tavoittelu, raivo ovat vahvasti läsnä, tosin jos on pelannut läpi ensimmäisen osan niin saattaa olla että luvassa on myös surua. Iloa tuottaa ainoastaa se, että pääsee eteenpäin.

Palkinnoksi pelissä kehittyy taitavammaksi ja saa uusia aseita sekä vaatteita tietenkään unohtamatta uutta aluetta.

Pelin vaikeusaste on kohdillaan ja alussa pääsee helposti eteenpäin. Ekan pelikerran jälkeen avautuu uusi mahdollisuus läpipeluulle vaikeammalla tasolla. En millään muotoa voisi kuvitella suositeltavan pelaamista lapsille.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (-)

 

Vahvat selviää, heikot kyykkyyn.

Pelissä on mahdollista pelata neljällä erilaisella sankarilla, joilla jokaisella on oma tyylinsä taistella sekä oma taustansa, jota ei kuitenkaan valoteta kovin paljoa pelin aikana. Pääpaino on oman pelityylin ja ulkomuodon kautta suosikin löytämisestä. Oma suosikkini oli entinen sotilas Axton, kohtelias palkkasoturi, joka pyrki eteenpäin suojellen toisia.

 

Väkivaltaisuus (-)

Peli lähtee ideasta tapa tai tule tapetuksi. Et voi edetä ellet tapa. Vastustajilta putoilee uusia esineitä sekä kehityspisteitä.

Väkivalta on läsnä niin taustalla kulkevassa suuressa juonessa kuin pienissä teoissakin.  Seuraukset väkivallasta ovat joko hahmon kuolema tai oman hahmon kehitys

Planeetta itsessään väkivaltainen ja sitä esiintyy niin päähahmojen, kuin asukkaiden keskuudessa: on ryösteleviä bandiitteja, hulluja sotilaita, villieläimiä, mutantteja, suuryhtiön turvallisuusrobotteja ja kaikki ovat vihamielisiä.

Oikeus väkivaltaan tulee siinä että hahmosta pitäis tulla todellinen Jussi Julma kunnon Bad-ass ja se tulee vain kahlaamalla läpi veren polkua.

Väkivalta esitetään hyvin humoristiseen sävyyn erilaisten aseiden kautta. Voi olla sim että sähköä käytettäessä hahmo välkkyy sinisenä heittäen vielä loppuherjoja yms. Grafiikka itsessään on sarjakuvamainen, joten huumorilla höystettyjä kuolinkohtauksia riittää.


Seksistisyys (-)

Pelissä naiset esitetään hyvin seksistiseen voisi sanoa jopa pornahtavaan sävyyn lukuunottamatta yhtä mekaanikkoa. Miehet taas ovat enemmän tai vähemmän keskiössä. Naisista puhutaan alentavasti.

 

Kielenkäyttö ()

 

 

Päihteiden käyttö ()

 

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

 

Ladattava lisäsisältö ()