18

steam peliraati

peliraati-facebook

 

 

 

Sotavasarointia aikuisille

space marine

Warhammer- figuuripelit ovat olleet suosittuja vuodesta 1986 asti. Warhammer 40.000 on sijoitettu vuoteen 40.000 (ettei ihan heti tule vastaan.) Tulevaisuuteen jossa on vain sotaa galaktisen Imperiumin ja tämän vastustajien välillä. Tietokonepelejä on tehty myös pidemmän aikaa, osa on ollut laadukkaita ja osa floppeja.

Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33

Sähköposti: rami.sihvo(at)evl.fi Muut arvostelijat: -

Pelin nimi: Warhammer 40,000: Space MarineJulkaisija: Sega Europe
Julkaisuvuosi: Formaatti (arvosteltu): PS3
Muut formaatit:PC (windows), Xbox 360, Cloud (Onlive) Laji, genre: räiskintä
Muu luokitus: kolmannen perspektiivin Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli/moninpeli
Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 18, äärimmäistä väkivaltaa

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.peliplaneetta.net/arvostelut/1357/

 

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=zZGrTzVoZ_k


Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Peli on Warhammer-fanipojille suunnattu mättöpeli, joka on varmasti harrastajille mielenkiintoinen mutta ei tarjoa pelinä paljonkaan uutta. Pelin ikäraja tulee tosiaan moottorisahamiekasta ja hidastetuista teloituksista jossa sahataan vaikkapa örkin rintaa auki. Veri siis lainehtii runsaasti, koska lähitaisteluun päästään usein, eli kyseessä ei ole kliininen ampumapeli. Itse onnistuin naputtamaan käteni kipeäksi, joten tätä peliä kannattanee pelata sopivissa erissä?

Strategiapelit sopivat tosiaan 12+ vuotiaille, mutta tämä peli on selkeästi suunniteltu 18+ faneille.

space marine-1

Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)

 

- Games Workshop on kopioinut dystopiseen tulevaisuuskuvaansa kaiken mahdollisen jumalkeisaria myöten. Onneksi Space Marine käyttää sitä ainoaa asiaa jonka GW voi väittää omakseen, eli avaruusmariineita (+). Nämä superihmiset ovatkin sitten aika poikia.

- Pelin (ja koko galaksin) asetelma on synkkä dystopia. Vähän samaan tapaan kunnon warhammer peli ei saa päättyä iloisesti.

+ Mutta, päähenkilöt ovat siis hyvällä asialla puolustamassa Ahjomaailmaa örkkien ja eräiden muiden klassisten vastustajien hyökkäykseltä.

 

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

+ Peli on huomattavasti mukavampi räiskintäpelinä kuin 2003 flopannut Fire Warrior. Warhammer fanit pitävät arkkitehtuurista ja jopa kaartilaisista, figuuripeleistä on jopa eksynyt muutama vitsi joukkoon.

- Peli on kuitenkin aika suoraviivaista mättämistä ja räiskintää, eli mitään suurta kokemusta ei kannata odottaa.

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 

+ Kapteeni Titus tulee tutuksi monissa välipätkissä ja on ihan sopiva sankarityyppi. Tämän mukana on ohjekirjaa siteeraava ärsyttävä nyyppä ja vanha kersantti. Rooli on onnistuttu tuomaan niin hyvin että kapteenia kohtaan tuntee lopussa sympatiaa (+).

 

Väkivaltaisuus (-)

 

- Hidastettua väkivaltaa lopetuslikkeineen. Lähitaistelussa Titus pistää örkkejä lakoon hakkaamalla peliohjaimeen komboja. Tätä esitellään jo alkuruudussa jossa veri lentää hidastetusti.

- Moottorisahamiekan käyttöä pääsee ihailemaan, myös käsiä ja pään revitään irti loppuvastukselta.

- Pelissä ei voi parantua muuten kuin tekemällä teloituksia lamautetuille vastustajille!

 

Seksistisyys (+)

++ Paikallisen kaartin komentaja on nainen vänrikki Mira! Tämä on hyvä asia sillä Warhammer 40.000 peleissä ei aivan hirveästi ole (hyviä) roolimalleja tytöille. Siis jos ei puolialastomana miekkojen kanssa taisteluun juoksevia sisaria lasketa...

o Mariinikersantti toteaa että 'johtaako tätä porukkaa nainen?' En pitäisi tätä kuitenkaan kannanottona puoleen tai toiseen enkä tässä kohdassa ota kantaa Games Workshopin politiikkaan ja siihen miksi kaikkien mariinien täytyy olla miehiä? Pelin tarinassa vänrikki Mira on hyvä johtaja joka pakottaa demoralisoituneet sotilaat likkeille monessa kohtaa ja osoittaa olevansa arvokas liittolainen mariineille. Sanoisin että avaruusmariinit ovat kuolemattoman keisarin pojista generoituina superihmisinä (joilla on 19 ylimääräistä elintä) kaiken normaalin yläpuolella, eli kersantin ylimielinen suhtautuminen kaikkea kohtaan 'sopii rooliin.'

 

Kielenkäyttö ()

 

+ kiroilu on heresiaa.

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ ei

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

o Warhammerin käsitys pahasta on hyvin mustavalkoinen ja sarjakuvamainen.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

+ ei

 

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

? on saatavilla.