18

peliraati-facebook

steam peliraati

 

 

Mä oon hevarii!

brutal legend

Roudari Eddie Riggs kuolee keikalla pelastaessaan bändiä. Miehen veri herättää Hevin jumalien huomion, jotka ottavat Eddien hevimaahan Ormagödeniin. Siellä Eddie huomaa että hevillä on paikassa Voimia – kitarariffit saavat hänen olemaan todellinen velho! Kuten edellisestä voitte lukea, ei Brutal Legend ole mitenkään vakavasti otettava peli– eikuin siis ehdottomasti kuoleman vakava peli! Heavy metal- aiheinen mättöpeli!

Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä:33

Sähköposti: rami.sihvo (a) pp.inet.fi Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Brütal Legend  Julkaisija: Double Fine /EA

Julkaisuvuosi: 2009 Formaatti (arvosteltu): Xbox 360

Muut formaatit: PS3, PC, Mac OS X, Linux Laji, genre: Toimintaseikkailu

Muu luokitus: musiikkipeli, avoin pelimaailma Pelaajamäärä ja pelimuodot: Soolo

Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 18, Väkivalta, Kielenkäyttö; Äärimmäinen väkivalta, väkivalta puolustuskyvyttömiä kohtaan ja vahva kielenkäyttö. (ESRB Mature)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/arvostelut/brutal-legend

 

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=3pxEH-v7E5U

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 

Kuvaus: Selväpiirteistä veristä ja parodista väkivaltaa. Etäännytettynä pelin kolmannen perspektiivin kuvakulmalla ja straegiapelikonseptilla. Hyvää heavy rock sekä metallimusiikkia. Muutamia eroottissävytteisiä kohtauksia.

 

Brutal Legend on hevikliseitä tirisevä mättöpeli. Sen pelaaminen on sekoitus reaaliaikastrategiaa ja peliohjaimen näppäilyä. Hevikliseiden lisäksi se on kuitenkin tarina siitä mitä roudarina olo on, ja päähenkilö on vaatimaton sankari joka on hyvin harvinainen roolimalli. Sekä väkivalta että kielenkäyttö on näköjään tuonut pelille 18 ikärajan, mikä tuntuu lähinnä suomalaisesta oudolta? Piti oikein tarkistaa, PEGIn kriteeri #13 samaistaa naiset ja lapset puolustuskyvyttömiksi joten pahiksen puukottaessa tyttöä selkään tämä lasketaan puolustuskyvyttömäksi (vaikka on antanut sikaa päähenkilölle kahdessa edellisessä taistelussa... Hmm... arviointikriteerit tuntuvat nyt hieman seksistisiltä) – joten K18 rapsahtaa tästä. Samoin seksuaalisuuteen liittyvä kiroilu on syynä K18 ikärajaan, eli ”fuck” sana voi saada pelille 18 ikärajan – näitähän tietysti hevimusiikissa riittää. Vertailuksi voidaan ottaa vanhemmille tähdätty yhteisarviointipalvelu www.commonsensemedia.org jonka mukaan sekä lapset että aikuiset ovat olleet sitä mieltä että ikäraja olisi paremminkin 13. Pelissä kun voi kiroilun ja verisyyden kytkeä alussa pois.

 

Noniin, sanotaan nyt niin että koska en ole tämän arvostelun ilmestyessä virassa niin en voi allekirjoittaa Brutal Legendin 18 vuoden ikärajaa. Se on liikaa ja joudun taas kirjoittamaan valituksen aiheesta PEGIlle.

 

http://www.commonsensemedia.org/game-reviews/brutal-legend

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

 

Kuvattuna hevimusiikin sanoin:

+”Ymmärtäkää, valta on teidän omissa käsissänne Yhdistykää, lyökää maahan nöyryyttäjänne Metallinkiiltoisin siivin, kohti totuutta matkatkaa Veljeskunnan vierellä voittoon ratsastakaa”

 

+”On Pimeyden Paroni pahuuden herra, Taistelukenttänä ympäröi horna, Minun on määrä toteuttaa enne, Lieskat nousevat kun taistelun käymme!”

+/- ”Wings on my back, I got horns on my head, My fangs are sharp, And my eyes are red, Not quite an angel, Or the one that fell ”

 

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

 

+ ”Hard Rock Hallelujah!”

+ ”Jos ei huumoria, revi se vaikka ranteista.”

+ ”on pitkä tie se taas mua vie - luokse sen tanssilavan viimeisen - oon väsy niin ja nälkäkin ”

+/- ”Miksi rakentaa, on niin hauska särkeä?”

+ ”Enää ei voi neuvotella, Nyt on aika taistella, Tämä on koitos viimeinen, Päivä tulevaisuuden ensimmäinen”
+ ”En tiedä mikä sussa oikein kiinnosti, mut heti mulla silloin kyllä välähti että empähän pistäis, vastaankaan kuljeskelemista ihan kahdestaan, Nyt on styylattu kuukaus niin jykevää on rakkaus”

---------- ”I'm Running Free Yeah, I'm Running Free”. Hetkinen - ei Iron Maidenin biisejä pelissä. Mitä ihmettä?!

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+/-)

 

+ Jack Black on... Jack Black. Eikun Eddie Riggs.

- Peli on niin parodiaa että paljon hyviä roolimalleja ei anneta. Paljon kuitenkin voidaan antaa sillä anteeksi että peli pyrkii lyömään tosissaan kaiken läskiksi.

+ Tytöt pätevät kyllä taistelussa, mutta nämä on taas kuvattu melkoisen stereotyyppisesti. (-) Erilaisia äijiä löytyy kyllä, mutta ainoa ruumiinrakenne joka naisilta löytyy on vähän överiksi vedetty barbie.

 

Väkivaltaisuus (-)

 

- Peli on verinen. Hurmeesta on etäännytetty pitämällä kuvakulmaa kaukana, mutta pari kertaa pelissä on raaka kohta. Tietysti, väkivalta yliampuu kuten huutamalla toisen pään irroittaminen hartioista. Mutta, pelissä on melkoisesti mättöä tarjolla (-)

 

Seksistisyys (+/-)

 

+/- Peli on ihan avoimesti seksistinen molempia sukupuolia kohtaan! Miehet ovat joko viiksekkäitä prätkäjätkiä tai luiskaotsaisia moshaajia. Hevarijätkät ovat tyhmiä ja naiset fiksuja (ja tietysti tiimalasimaisella vartalolla varustettuja). Peli ei siis pyri olemaan millään tavalla vakava. Vakavuutta tuo päähenkilön romanttinen intressi ja näiden suhde joka on fiksusti esitetty.

 

Kielenkäyttö (+/-)

 

+/- no, metallimusiikki

+/- kiroilua on mutta se on peitetty piippauksin

 

Päihteiden käyttö ()

 

- Tupakointia

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

+/- Pelissä on syrjintää ja päähenkilö tekee huonoja valintoja joita joutuu katumaan myöhemmin.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ei

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

 

 

Modien ja lisäosien merkintä

Lisäosan nimi  (arvostelijan nimi) Lisäosan hinnan voi merkitä esim. MS pisteillä.

+/- merkillä onko lisäosa moraalisesti kestävä ja kannattava ostaa

-Lyhyt vapaamuotoinen kuvaus juonesta ja sen moraalista. Suosittelut.


Rinnnakkaisarvioinnit

Muiden käyttäjien arviot lisätään vapaamuotoisena peliarvioinnin alle. Ne ovat tyyliltään vapaamuotoisia ja voivat käsitellä asioita, jota ei alkuperäisessä arviossa käsitelty.