steam peliraati

peliraati-facebook

18

 

 

Pääkallo, pääkallo, kivi, mutantti, pääkallo...

MetroLL

Metro 2033 on Dmitri Gluhovskin kirjoittama kirjasarja joka sijoittuu Moskovan metroon ydinsodan jälkeen. Eräällä tavalla siis 'venäläinen Fallout', joka lainaa paljon ideoita Strugatskin veljesten 'Stalker' kirjasta ja myös Tarkovskin elokuvasta. Metro: Last Light on suoraa jatkoa Metro 2033-pelille – Pimeät Olennot tuhottiin ohjuksella edellisen pelin lopussa ja tämä on jäänyt kismittämään jääkäreihin liittynyttä päähenkilöä: Olivatko Pimeät oikeasti pahoja vai väärinymmärrettyjä. Toinen peli tarjoaakin tarinalle kunnollisen lopun kun tuhotun aseman lähellä havaitaan viimeinen eloonjäänyt mutantti.

 

Pelin tiedot

 

Sähköposti: rami.sihvo(ä)pp.inet.fi Muut arvostelijat: -

Pelin nimi: Metro: Last Light Julkaisija: Deep Silver / 4A Games
Julkaisuvuosi: 2013 Formaatti (arvosteltu): PC
Muut formaatit: Mac OS X, Linux,PlayStation 3, PlayStation 4,Xbox 360

Laji, genre: räiskintä Muu luokitus: selviytymiskauhu Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 18 (kielenkäyttö, väkivalta)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/arvostelut/metro-last-light

Linkit youtube-videoihin:

http://www.youtube.com/watch?v=7DUCA8wK9Ls traileri

http://www.youtube.com/watch?v=5mOr8-I2H70 Peliä suolla

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 MetroLL-3

Kuvaus: Runsaasti makaaberia kuvausta mädäntyneistä ruumiista ja hallitsevaa ihmisiin ja eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa. Ajoittain yliampuvaa, veristä väkivaltaa. Vahvoja viittauksia seksuaaliseen väkivaltaan ja yksittäisiä eroottissävytteisiä kohtauksia.

 MetroLL-1MetroLL-2MetroLL-4

Peli on hallitsevaa ydintuhon ja sen vaikutusten kuvausta sekä eloonjääneiden taistelua ahtaissa tunneleissa. Väkivaltaruuvia on kiristetty, joten pelissä esiintyy tiukempaa sisältöä kuin edellisessä pelissä. Tarinankerronta pehmentää toimintaa, mutta kaasunaamarille leviävä veri on kevyemmästä päästä tehosteita. Pelottavia elementtejä pelissä on sen verran runsaasti – tässä yhteydessä puhutaan väkivallan ja ahdistusta aiheuttavien elementtien hallitsevuudesta. Peli sopinee pahimman murrosiän ohittaneille nuorille.

 MetroLL-6MetroLL-7MetroLL-8

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

 

Metro: Last Light lainaa edeltäjäänsä enemmän ideoita venäläisestä postapokalyptisestä fiktiosta. Samalla se on enemmän yliluonnollinen kuin edeltäjänsä, kummittelua tapahtuu paljon (-) ja päähenkilö näkee välillä välähdyksiä ajasta ennen ydintuhoa, jolla luodaan tunnelatausta hallitsevan makaaberiin (-) ympäristöön.

+ Pelissä hyvä puoli on selkeästi inhimillinen kerronta ja sen ymmärtäminen että kaikkien ihmisten ammatti ei ole olla ammuttavana käytävillä (+).

+ Moraali on mukana pelissä, eli moraalisesti pelaamalla pelaaja saa lopussa paremman lopputuloksen! Eli vastustajille voi, ja kannattaa, antaa anteeksi (+).

Kokonaisuus erottuu, makaaberista kuvauksesta huolimatta, kuitenkin myönteiseksi. Ystävyys ja anteeksianto (tai sen puute) painottuvat pelissä loppua kohti jättäen mukavan maun pelistä (+).

 

 

Tunteiden herättäminen (+)

- Itse pidin kuitenkin jatkuvaa makaaberiä kuvausta heiman mauttomana. Oman hahmon herätessä ruususen unesta vieressä on heti pääkallo jne... Myös eri osapuolten tekemät puhdistukset ja väkivalta viattomia kohtaan oli turhan suuressa osassa, koska pelin viestin ei pitäsi olla kuitenkaan nihilistinen (-).

+ Ihmisläheinen kerronta on kuitenkin se mikä nostaa Metron esiin. Päähenkilön menneisyys ja suhde Pimeisiin olentoihin painottuu selvästi tarinassa, mutta muut henkilöt eivät ole täysin pahvista leikattuja vaan kommunisteilla on esimerkiksi huono omatunto (+). Lopuksi on myös myönnettävä että on hyvä että kerrankin pelissä ei ole edes tarkoitus tappaa kaikkia, mutta toisaalta moraalipisteiden kerääntymistä ei voi seurata joten itse sain huonomman lopun vaikka olin pelannut mukavaa hahmoa (Toisaalta mukavuus ei riitä jos on päästänyt hengiltä ison kasan porukkaa +).

 

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+/-)

 

Artyom on nuori jääkäri jonka junioriasemaan monet viittaavat puheissaan. Tyypin menneisyyteen palataan kerronnassa ja videopätkissä niin että draamantarve täyttyy (+). Tämän yllättävä liittolainen tarjoaa kuitenkin mielenkiintoisen kommentaarin ympäröivään maailmaan (+).

Tärkeistä sivuhenkilöistä voi olla montaa eri mieltä. Mukana on (yksi) nainen, joka kuitenkin jätetään pois lopputaistelusta, vaikka hän on jääkärien paras tarkka-ampuja (-). Sanotaan siis että jos amerikkalaisilla pelintekijöillä on työtä standardien päivittämisessä tälle vuosituhannelle niin sama koskee myös venäläisiä!

- Kommunistit ja natsit ovat taas hieman turhan karikatyyrisiä. Onneksi kahta sivuhenkilöä syvennetään tarpeeksi jotta pelaaja ymmärtää että nämäkään eivät ole luonnostaan pahoja ihmisiä (+).

 

Väkivaltaisuus (+/-)

 

- Itse pelin taide painottaa raunioita, ihmiskunta on tuhoutunut ja tämä tehdään hyvin selväksi näyttämällä jatkuvasti ruumiita ja pääkalloja. Tarina kertoo metron eri ryhmittymien välisestä taistelusta, joka tarkoittaa sitä että väkivalta muita ihmisiä kohtaan on huomattavasti hallitsevampaa kuin aikaisemmassa pelissä (-). Pelissä on myös vahvoja viittauksia seksuaaliseen väkivaltaan (-), tosin yhden uhrin ainakin voi pelastaa +

+Moraalipisteiden takia kaikkia vastustajia ei kannata tappaa, vaan tietyt tasot kannattaa läpäistä tainnuttamalla vastustajat. No, onhan tämä myönteistä että pelintekijät huomioivat ne jotka haluavat oikeasti pelata pasifistisesti (+)

 

Seksistisyys (-)

Kuten yllä todettiin peli ei ole ihan moderni, naisilla on yleisesti ottaen pelissä seuraavat tehtävät a) siviili b) äiti c) eksoottinen tanssija (-). Ainoastaan Anna (joka hänkin on jääkärien johtajan tytär) pääsee oikeasti tehtäville, mutta hänet joutuu taas kerran pelastamaan (-). Ok, lisätehtävissä pääsee pelaamaan myös Annalla mutta peli on miehinen ja se näkyy.

 

Kielenkäyttö ()

 

-kiroilua on

 

Päihteiden käyttö (+/-)

 

-Mitäpä venäläinen peli olisi ilman vodkaa?

+ Tuntemattomilta ei kannata ottaa vastaan ryyppyä.

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

+/- Ihminen on ihmiselle susi.

- Natsit ja kommunistit ovat molemmat pissapäitä.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ Ei uhkapelejä.

 

Ladattava lisäsisältö (+/-)

 

-Vaikeamman pelimuodon voi ostaa erikseen.

+/- Peliin on saatavilla erilaisia tarinoita lisätehtävien muodossa. Nämä tulevat tarpeeseen, koska pelin on vain yksinpeli.