steam peliraati

peliraati-facebook

 18

 

 

Se joka lapioon tarttuu, se lapioon hukkuu.

 Postal 2 complete

Postal 2  kertoo Postal Duden tavallisesta viikosta. Maanantaina tehtävälistalla on a) ostaa maitoa b) käydä töissä hakemassa palkkashekki c) lunastaa palkkashekki. Mopo lähtee kuin lähteekin käsistä, koska maitokaupassa on Al-Quaidan koulutusleiri (tjsp.) yläkerrassa, Postal Dude saa potkut ja väkivaltaisten tietokonepelien vastustajat rynnäköivät työpaikalle päättäen nirhata kaikki ja pankkiryöstö tapahtuu juuri kun Dude on kassalla - arvaa ketä syytetään varkaudesta? Pian kaupungin kaikki vähemmistöt punaniskoista arabeihin ampuvat Duden nähdessään ja maailmanloppu on tulossa.. Pelin mainoslause on “Muista, se on vain yhtä väkivaltainen kuin itse olet!” Peli on myös yksi niistä harvoista, jotka ovat päätyneet leffoiksi.

 

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33

Sähköposti: rami.sihvo(ät)pp.inet.fi  Muut arvostelijat  (ikä): aika monta

Pelin nimi: Postal 2 Complete Julkaisija: Running with Scissors

Julkaisuvuosi: 2003 Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: Linuxe, Mac Os  Laji, genre: silmistä kuvattu räiskintä

Muu luokitus: hiekkalaatikko Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, moninpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät: PEGI 18  (äärimmäinen väkivalta/väkivalta sivullisia kohtaan, huumeidenkäytön ihannointi, stereotyypit voivat olla rasistisia)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/ajankohtaista/shokkipeli-postal-2sta-julkaistiin-ilmainen-nettipeli

http://www.mbnet.fi/artikkeli/ajankohtaiset/ajassa/postal_2_kiellettiin_uudessa_seelannissa

 Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=xvMMINrBuJY Steam-version pelin mainosvideo

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 postal2-1

Kuvaus: Väkivalta on selväpiirteisen yliampuvaa, pardoista, epärealistista sekä veristä. Pelissä on myös mahdollisuus sadistiseen väkivaltaan ja ainakin yksi erittäin verinen kohta. Lievää seksuaalista sisältöä. Melko lieviä ja lyhytkestoisia jännittäviä elementtejä.

 postal2-2postal2-3postal2-4postal2-5

Ajatttelin olla arvostelematta peliä, mutta kun se ilmestyi Steam-palvelussa päätin ottaa sen uudelleen työn alle. Kyseessähän on jopa GTA-pelejä epäilyttävämaineisempi tapaus, jota on kauhisteltu pitkään moraalipaniikin keinoin. Suomessa vanhemmat ovat olleet pelistä autuaan tietämättömiä. Yllättävää kyllä pelaajat ovat myös helposti puolustamassa peliä, esimerkiksi Mack&Mesh kanavan Mack teki vitsinä moraalisaarnan ja se kirvoitti vastalauseryöpyn: https://www.youtube.com/watch?v=qEzsv4ZQUsE. Pelaajat eivät siis osoittaneet ymmärtävänsä satiiria, vaikka pelistä pitivätkin.

 postal2-6postal2-7postal2-8postal2-9

Tietokonepelien vaikutuksia on väkivallan osalta tutkittu ja selkeästi ei ole voitu osoittaa pelkästään pelien aiheuttavan väkivaltaisuutta. Toisaalta, ammattikasvattajat tietävät monia alakoululaisia joilla on monia ongelmia koulussa ja kotona sekä liikaa ja aikuisille suunnattujen pelien pelaaminen vielä päälle. Kokonaisuus ratkaisee, katarsis-teoria antaisi ymmärtää että teini-iässä pitäisi paineille olla turvallinen purkautumiskeino. Painoarvoa on eniten sosiaalisella ympäristöllä kuten kodilla ja vanhemmilla, eikä sillä mitä tapahtuu ruudun sisällä.  (Tietoa tietokonepeliväkivallasta kts. Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin sivut ikarajat.fi)

 postal2-10postal2-11postal2-12postal2-13

Postal 2 on… stressilelu. Se vetoaa juuri siihen pimeään puoleen mitä ei normaalissa elämässä saa esitellä ja karikatyrisoi amerikkalaista yhteiskuntaa tv-sarja Pulmusten tapaan. Mautonhan se toki on (mutta onneksi en ole koskaan väittänyt että omaan kovin pitkälle hienostuneen maun.)  Kyseessä on kuitenkin pelaajan fantasia siitä että väkivallalla voisi ratkaista asioita - näinhän ei ole, eikä alkuperäinen peli lopuksi asetu sille kannalle että väkivalta on kestävä ratkaisu: tilanne lähtee viikon kuluessa yhä pahemmin Postal Duden lapasesta.Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)- Peli on satiiri amerikkalaisesta yhteiskunnasta, muut ovat hurskastelijoita ja maailma on epäreilu. Satiiri tarkoittaa siis ivallista komediaa- ja ivaa pelissä on paljon samaan tyyliin kuin Stanley Kubrickin ‘Kellopeli Appelsiinissä.’

Eräs mielipide jonka löysin internetistä on se että pelissä voi tappaa tasa-arvoisesti, miehiä, naisia, vaaleita, tummia, lihavia ja laihoja. On pelaajan valinta jos hän ampuu vain tiettyjä kohteita. Koska peli on satiiri, ovat kaikki stereotyyppisiä kohteita joille voi nauraa (+/-)

+ Pelissä joudutaan sietämään paljon provokaatioita, vastaantulijat näyttävät keskisormea, haukkuvat, ryöstävät, etuilevat jonossa, kaappaavat punaniskojen BDSM-klubille ja Postal Dude päätyy useamman ryhmän tappolistalle. Jopa Postal 2 peli pyrkii perustelemaan eettisesti *miksi* Postal Dude napsahtaa.

+ Valtavana itseironiana pelissä esiintyy myös Running with Scissors - työntekijöitä. Postal Dude on itse töissä firmassa. Apocalypse Weekendissä jopa pilaillaan pelinteon kustannuksella ja Gary Coleman esiintyy tietysti pelissä omana itsenään.

- Pelissä on kuitenkin erinomaiset mahdollisuudet perustelemattomaan ja järjettömään väkivaltaan- eli mahdollista lyödä vastaantulijaa päähän lapiolla ja pissata päälle. Em. oli syynä miksi peli on kielletty Uudessa Seelannissa.

- Jos Dude syttyy tuleen hän voi sammuttaa pissaamalla itsensä päälle. Kuseskelu on muutenkin mahdollista ja yleensä ympäristö reagoi siihen kielteisesti (+).

+ Pelin on mahdollista pelata läpi tappamatta ketään. Apocalypse Weekend-lisäosassa tämä on mahdotonta, koska mukana on lehmien lopettamistehtävää ja zombien ampumista.

- No, hyvällä maulla tehdyksi peliä ei voi väittää.

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

 

+/- Satiiri. Toisaalta peli on suunnattu aikuisille, toisaalta se kiinnostaa nuoria väkivallan takia. Sanoisin että pelin huumori uppoaa enemmän lukioikäisiin, jotka eivät peliä saisi kuitenkaan pelata.

- Juoni on hieman heikko.

+ (Lähes) täydellinen toiminnan vapaus. Haluatko syöttää koiria? Siitä vaan! Pelin avoin maailma tarkoittaa myös sitä että siinä on seikkailu- ja tutkimiselementtejä. Tietysti nuo taivaalta satavat kissat hieman ihmetetyttävät?Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (-)

 

-- Aika huonoja.Väkivaltaisuus (-)

 

Katsotaanpa mitä kirteerit sanovat:

 

Oliko peli luonteeltaan väkivaltaan kannustava?  Kyllä, ehdottomasti. Väkivalta lopettaa pottuilun. (-)

Onko väkivalta keskeistä pelin juonen kannalta? Kyllä, ehdottomasti.(-)

Millaisia ovat seuraukset? Postal Dude päätyy jokaisen ryhmittymän tappolistalle.(+)

Kuka käyttää vakivaltaa? Kaikki (-)

Millä väkivalta oikeutetaan? Postal Dude joutuu käyttämään itsepuolustusta, mutta pelaaja voi myös

käyttää väkivaltaa ilman selkeää syytä. (+/-)

Väkivallan humoristisuus? Ehdottomasti kyllä! (-)

 

+Peli on mahdollista pelata läpi tappamatta ketään (tämä ei päde tosin Apocalypse Weekend-lisäosan kanssa, joka on huomattavasti lineaarisempi pelikokemus).Seksistisyys (+/-)

 

+/- Paljon vihailua, mutta vihjeet ovat aika laimeita - koska Amerikka.

- Naiset ovat stereotyyppisiä.

? Bechdelin testi menee korkeintaan läpi heikosti.

Bechdelin testi: Alison Bechdelin sarjakuvassa ehdottama testi joka ehdottaa että elokuvassa pitäisi olla 1) kaksi naista 2) jotka keskustelevat 3) jostain muusta kuin miehistä. Tämän testin soveltamisestä tietokonepeleihin voi vilkaista seuraavaa sivustoa: http://bechdelgamer.wordpress.com/2012/01/02/what-is-the-gamer-bechdel-test/

+ Two X Chromosomes-testi. a) Kyllä, monta. b) joo-o

 a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?Kielenkäyttö (--)

 

- Kiroilua

- Uhkailua

- Peli on mahdollista pelata läpi tappamatta ketään, tällöin loppuarviossa lukee: "Thank you for playing, JESUS!"Päihteiden käyttö (-)

 

+/- Pelissä on piippuja joilla poltetaan jotain huumetta. Piipusta saa terveyttä takaisin mutta vierotusoireet tiputtavat terveyttä taas alemmas.

- Hidastetun tilan saa sniffailemalla kissanminttua!Syrjiminen, rasismi (+/-)

 

+ Kaikki voi tappaa tasapuolisesti

- Kaikki ovat stereotyyppisiäUhkapeli ja huijaaminen (+)

 

++ Uhkapelistä vapaa peli!Ladattava lisäsisältö (+/- )

 

+/-  on…

+/- Postal 2 moninpeli julkaistiin elokuvan myötä ilmaisena