ikarajat-fi peliraati-facebooksteam peliraati18

 

 

thumb Metal-Gear-Solid-5-Ground-Zeroes-2thumb outlast-hanging thumb MetroLL-2thumb SpecOpsTheLine-2

Välillä peliraadin toimittajatkin pelaavat jotain huonoja tietokonepelejä. Vaikka pääpaino arvosteluissamme ei olekaan 18-peleissä, käsitellään niitä ajoittain koska vanhemmilla on usein vaikeuksia ymmärtää eurooppalaisten ikärajojen perusteita. Lukijoiden kannattaa huomioida että osa arvosteluista sisältää kuvamateriaalia joka on erityisen raakaa. Bioshock, SpecOps: The Line sisältävät poikkeuksellisen raakaa kuvausta kun taas Metro: Last Light ja tuore Metal Gear Solid: Ground Zeroes ovat lähinnä häiritseviä...Outlast on melkoisen sairas kuvaus mielisairaalasta. ”Maailman väkivaltaisin peli” Postal 2 ja Painkiller: Hell and Damnation, ovat enemmänkin verisiä ja parodisia.

 thumb pkhd-6thumb bioshock1-3thumb postal2-11

 

 

18pegi violence

 

 

 

 PEGI-järjestelmän  (2013 kriteerit ladattavissa tästä) kriteerit kertovat väkivallasta 18-ikäluokituksen osalta seuraavaa:

 

"1. Depictions of gross violence, which includes torture, dismemberment, sadism and horrific depictions of death or injury towards human-like or animal-like characters

2. Depictions of apparently motiveless killing or serious injury to multiple numbers of innocent human-like characters

3. Depictions of violence towards vulnerable or defenceless human-like characters"

 

  • Huomioita. väkivallasta 18 ikärajan saaneessa pelissä pitää PEGIn kriteereillä olla siis yksi tai useampi kohtaus rankkaa väkivaltaa, kuten pään irroitttamissa tai vahvan tuskan kuvauksia.  Kriteerien 1-3 lisäksi kriteerit 5 (raiskaus) ja 6 (selkeät ohjeet rikollisiin tekoihin) saavat ikärajan 18 ja väkivalta-merkinnän.

 

PEGIn kriteereistä poimittua:

  • Yleensä kriteeri 1 yhdistetään isoihin määriin verta tai suolenpätkiä. Kriteeri yhdistetään nimenomaan tunteisiin vetoavaan realistiseen väkivaltaan. Kriteeriä ei käytetä jos kohteet reagoivat epärealistisesti (esimerkiksi katoavat savuna ilmaan). Ihmisiin samaistettaviksi hahmoiksi lasketaan myös ihmismäiset hahmot kuten zombiet. [Esim: Skyrim, Bioshock Infinite]
  • Kriteeri 2 koskee ilman syytä tapahtuvaa toistuvaa sivullisten hahmojen vahingoittamista tai tappamista. Huom. tämä kriteeri aktivoituu, vaikka pelissä ei juonellisesti  pelihahmon ole pakko vahingoittaa muita. [Call of Duty: Modern Warfare 2, Grand Theft Auto V, Deus Ex: Human Revolution ]
  • Kriteeri 3 Koskee etenkin naisia ja lapsia, mutta se ei suojaa peliin selkeästi kuuluvia hahmoja (kuten sotilaan vangitseminen ja ampuminen). Jos hahmo ei kuulu peliin (nk. välianimaatioissa esiintyvät henkilöt), ei niitä lasketa osaksi peliä. Kuitenkin tämän kriteerin väkivaltaa on arvioitava sen meriittien mukaan [Bioshock, Black Ops 2]

Päätelmä: Eli, jos näet pegi violence ja 18 merkin. Älä osta sitä peliä lapsellesi :)

 

 18Bioshock (2007, Irrational Games/Rockstar)

bioshock1On vuosi 1960 steampunk-vaihtoehtotodellisuudessa. Päähenkilön lentokone rysähtää mereen oudon majakan viereen, mikä paljastuukin hissiksi merenalaiseen Rapturen kaupunkiin joka miljonaarin luoma utopia keksijöille, paikalla huomataan että kaupunki on vajonnut anarkiaan.

 

 

 

18Metal Gear Solid: Ground Zeroes (2014, Konami)

Metal Gear Solid Ground ZeroesTuli viimein  se päivä jolloin Metal Gear Solid-pelin juoni paisui niin ylimassiiviseksi että siitä riittää kahteen peliin - tai sitten kyseessä on uuden pelimoottorin teknologiademo. Ground Zeroes jatkaa suoraan siihen mihin Peace Walker jäi - peliä voisi sanoa Peace Walker 1.5, sen vähän siinä on sisältöä. Kyseessä on siis esiosa, joka tarjoaa yhden paikan, Guantamon-tyyppisen tukikohdan kuubassa ja yhden juonellisen tehtävän sekä pienempiä tehtäviä samalla alueella. Sanotaan niin että 29-39 euroa kahden tunnin juonellisesta pelistä on kyllä liikaa!

 

 

18Metro: Last Light (2013, Deep Silver / 4A Games )

MetroLLMetro 2033 on Dmitri Gluhovskin kirjoittama kirjasarja joka sijoittuu Moskovan metroon ydinsodan jälkeen. Last Light on suoraa jatkoa Metro 2033-pelille – Pimeät Olennot tuhottiin ohjuksella edellisen pelin lopussa ja tämä on jäänyt kismittämään jääkäreihin liittynyttä päähenkilöä: Olivatko Pimeät oikeasti pahoja vai väärinymmärrettyjä. Toinen peli tarjoaakin tarinalle kunnollisen lopun kun tuhotun aseman lähellä havaitaan viimeinen eloonjäänyt mutantti.

 

 

 

18Outlast (2013, Red Barrells)

outlastToimittaja Miles Upshur saa sähköpostia oudoista kokeista Murkoff yhtiön ylläpitämässä mielisairaalassa. Mies pakkaa kameran mukaan ja toteaa paikan päällä että jotain outoa on tapahtumassa. Mitäs nämä irtopäät ovat ja kuka tuo karhuryhmän mies on seivästettynä paaluun? Outlast on tunnelmallinen kauhupeli – ja raakuudessaan selkeästi yksi pahimpia viime aikoina.

 

 

 

18Painkiller: Hell and Damnation (2012 The Farm 51)

painkiller-HDDaniel Garner kuolee, joutuu kiirastuleen, mättää sekä tuonelan että taivaan joukot, tappaa paholaisen joka huijasi häntä… Jatko-osa lähtee siitä liikkeille että Kuolema toteaa että Daniel pääsee samaan paikkaan vaimonsa kanssa jos kerää tälle ~ seitsemäntuhatta sielua. Jepjep - kristinuskon kanssa ei pelillä ole käytännössä mitään tekemistä. Pelinä Painkiller on nopeatempoinen, melko vanhahtavasti tehty mättöpeli, jossa veri lentää.

 

 

 

 

 

 

18Spec Ops: The Line  (2012,Yager Development/ 2K Games )

SpecOpsTheLineVäkivallalla on vaikeaa puhutella nykypelaajaa – tässä mielessä Spec Ops: The Line onnistuu loistavasti – se on sotapeli joka näyttää kaikki sodan kauheudet. Yleensä edes aikuisten peleissä ei polteta naisia ja lapsia valkosella fosforilla. Tarina on kuitenkin monimutkaisempi kuin voisi olettaa – pelin alkuruudussa on amerikan lippu väärin päin – herääkin kysymys onko kyse hiekkamyrskyyn hukkuneen Dubain kaupunkia amerikkalaisjoukkojen hätämerkistä vai lipun edustamien arvojen häpäisystä?

 

 

18Postal 2 Complete (2003, Running with Scissors )

Postal 2 completePostal 2  kertoo Postal Duden tavallisesta viikosta. Maanantaina tehtävälistalla on a) ostaa maitoa b) käydä töissä hakemassa palkkashekki c) lunastaa palkkashekki. Mopo lähtee kuin lähteekin käsistä, Postal Dude saa potkut ja väkivaltaisten tietokonepelien vastustajat rynnäköivät työpaikalle ja pankissa tapahtuu ryöstö jne... Pelillä on maine 'maailman väkivaltaisimpana tietokonepelinä.'

 

 

 

 

 

 

18Prey (Human Head Studios/3D Realms,2006)

 

prey

Ikuisuusprojektitkin ilmestyvät aina joskus. Preyn kehityskaari on lähellä Duke Nukem Forever-pelin kehittelyä ja se näkyy juonessa:. Muukalaisoliot kaappaavat pelin sankarin Tommyn ja tämän tyttöystävän ja vaarin valtavalle avaruusalukselle. Muukalaisten tarkoitus - kaapata ihmisiä syötäväksi! Pelin juoneen sekottuu pian intiaanimystiikkaa, toteemieläin sekä paljon painovoiman muutoksia ja epä-euklidisia tiloja.

 


 

 

 

 

 

 

 

18Red Faction: Armageddon (2011 Volition, Inc./ THQ)

red faction armageddonRed Faction: Armageddon (RF:A) on pelihahmon olan takaa kuvattu räiskintäpeli, jonka maailmassa on mahdollista tuhota suurin osa rakennelmista maan tasalle asti. Tuhoamisen lisäksi on mahdollista myös jälleenrakentaa joitakin tuhoutuneita rakennelmia. Varsinainen räiskintä on melko perinteistä ampumista ja mätkimistä ja räjäyttelemistä ihmisvihollisia ja hirviöitä vastaan.

 

 

 

 

 

 

Lisäksi päivityksiä aikaisempiin arvioihin:

 

-Left For Dead 2  (PEGI 18)

-Elder Scrolls Online (PEGI 16)