18nörttitytöt peliraati-facebookikarajat-fi

   

 

 Cliffhangerista toiseen

TombRaider

Ah, Lara Croft, tuo teinivuosiemme idoli. Puhuakseni totta kiinnostuin pelistä, koska siitä nousi kovin hirveä haloo. Etenkin jotkut miehet olivat sitä mieltä että Lara oli turhan nössö tässä pelissä, joka on ikään kuin esitarina muille Tomb Raider-peleille. Myös puheet raiskauskohtauksesta saivat pohtimaan mitä kakkaa sitä on taas kääritty vanhan nimen alle? Tomb Raider sijoittuu tutkimusmatkalle, jossa Lara etsii kadonnutta kuningatar Himikon valtakuntaa Paholaismereltä. Laran tutkimusalus Endurance alus haaksirikkoutuu myrskyssä ja saaren asukkaat osoittautuvat vihamielisiksi Laraa ja tämän ystäviä kohtaan.

 

Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 33

Sähköposti: rami.sihvo(at)pp.inet.fi

Pelin nimi: Tomb Raider Julkaisija: Square Enix/ Crystal Dynamics

Julkaisuvuosi: Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit:OS X,PS 3, PS 4,Xbox 360,Xbox One Laji, genre: toiminta

Muu luokitus: räiskintä, tasohyppely Pelaajamäärä ja pelimuodot:

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 18 (äärimmäistä väkivaltaa, kielenkäyttöä)

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.v2.fi/arvostelut/pelit/1151/Tomb-Raider/

http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/tomb-raider

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=U-Lx9IuwwXcintro

https://www.youtube.com/watch?v=RrMyiz345X8  lopetusliikkeitä

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 TR-11

Viitteet: Fiktiivistä, realistista ja erittäin pitkäkestoista ja yksityiskohtaista ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Seksiin liittyvää fiktiivistä väkivaltaa, viitauksen tasolla.

 TR-1TR-2TR-13

Tomb Raider on hyvin väkivaltainen peli. En rupeaisi joustamaan ikärajasta, koska kuvaus on sen verran rankkaa ja pelaaja joutuu katselemaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Myös nuo riippuvat ruumiit voivat pelottaa perheen pienimpiä, joten aivan sopivaa katsottavaa tämä ei ole. Kts. eettisyys ja arvot.

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)

 TR-4

Onko peli seksistinen? No, oma käsitykseni tukee nörttityttöjen arviota, että Lara pyytää apua miehiltä, mutta heti varsinaisen pelin alkuluolasta lähtien ei odota pelastusta vaan hoitaa itsensä vapaaksi (+) ja on lopulta tietysti se joka pelastaa päivän ja kaverit (+).

 

Huomioita on pelejä arvostelevien miesten pakinoissa kiinnitetty siihen että Lara pyytää miestä (pelaajaa) pelastamaan itsensä - tämä oletus perustuu siihen että Tomb Raider on suunnattu pelkästään pojille? Melko varmasti voidaan väittää että aikaisemmat pelit ovat nimenomaan nuorille miehille suunnattuja ja uuden Tomb Raiderissa  räiskintää ja väkivaltaa on sen verran paljon että tämä varmasti vetoaa nuoriin miehiin, joten pääasiallinen kohderyhmä lienee nuoret miehet (-).

 TR-6

Hahmojen kannalta tarinassa on kuitenkin useampi muukin nainen ja pari miestä Toisaalta jos myönteisiä mieshahmoja ei olisi ollut Endurancen miehistössä (nörtti ja kokki jäivät erityisesti mieleen +) olisi peliä voinut syyttää taas miesvihamielisyydestä, jota se ei kuitenkaan ole.

- Sitävastoin pelin teema on selkeästi väkivalta naisia kohtaan. Tämä on Indiana Jonesmaisella juonella perusteltua, mutta kuitenkin peli nostaa esille sen kysymyksen miten pitkälle ollaan valmiita menemään oman nahkan pelastamiseksi? Pelin tapahtumien pohjalta voidaan sanoa että herrasmiehiä ei saarella ole paria tapausta lukuunottamatta.

 TR-7

+ Lara on tietysti se suoraselkäinen sankari joka ei jätä kaveria. Kuten Geeks United-ryhmässä todettiin hän on murtunut joutuaan tappamaan miehen, mutta välittömästi tämän jälkeen tulee päästettyä kokolailla koko saaren väestöstä nirri pois sen kummempia mutinoita (-). Huomautettakoon myös että “hienoista” lopetusliikkeistä tienaa enemmän kokemusta kuin hyppimällä ja tutkimalla löydettävistä muinaisista aarteista. Kommentaarissa Lara toteaa että ‘toivottavasti meistä ei tule tappajia’ ja täytyy myöntää että tämä olisikin pelin ainoa nihilistinen konteksti ilman “lähes pakollista” pakollista pelastusoperaatiota lopussa sekä loppurepliikkiä. Lara kun löytää sisäisen arkeologinsa saarella, minkä kaikki taisivat jo arvatakin? Seikkailulle ja aarteidenetsinnälle kunnianosoituksena on myös mahdollisuus tarkastella pelissä löydettyjä artifakteja, mikä tuo mukavasti motivaatiota peliin (+)

- Tarpeettomasta raakuudesta voi mainita siksi, että peli ei ole todellakaan teineille suunniteltu, toisin kuin ne vanhat Tomb Raider-pelit. Toimintakohtauksissa pitää painaa oikeaa nappia juuri oikeaan aikaan, tai nähdään kun Lara kuristetaan hengiltä, ammutaan tai silvotaan. Myös vesiliukumäissä voi seivästää itsensä teräviin keppeihin. Välillä tuli mieleen että kuka oikeasti haluaa nähdä Lara Croftin kuolevan näin korostetusti? Myös Lara pääsee tekemään verisiä lopetusliikkeitä vastustajia kohtaan, joten sisältö on taattua ‘huh huh’-tasoa.

 

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

 TR-5

-Seksuaaliseen väkivaltaan viitataan

-Kauttaaltaan tarpeettoman raaka kuvaus.

+ Mukava parkour ja kiipeilypeli

+ Viihdyttävän elokuvamainen

+ Tasoissa riittää selvitettävää ja välillä tasoja oli jopa mukava selvittää.

 

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 TR-8

+ Lara Croft

+ Useita hahmoja uhraa itsensä Laran puolesta. Hmm… siis nyt miehiä uhrataan Laran hahmokehityksen vuoksi… Sanotaan nyt niin että ihan kiva, mutta hahmokehitystä tapahtuisi varmasti muutenkin.

+ Ryhmä pitää yhtä välien kiristyessä

- Withman - ei hyvää päivää.

 

Väkivaltaisuus (--)

 TR-9

- Ei mahdollisuutta hiippailla vastustajista ohi. Peli kannustaa nirhaamaan vastustajia salassa ja Lara toteaakin saarelaisille yhdessä vaiheessa tappavansa nämä kaikki.

- Quicktime-eventit ja lopetukset raaistavat peliä. Etenkin lopetusliikkeet antavat monta kertaa enemmän kokemusta kuin hauta-aarteiden löytäminen.

- Paljon ruumiinkappaleita ja raskasta kuvausta. Myös aseiden efekteissä käytetään tulta hyväksi ja napalminuolilla tulee poltettua elävältä useita saarelaisia. Ulostulohaavat olivat myös pelissä mukana ja on huomattava ettäi hahmot ovat pelissä oikeasti kurassa, veressä ja haavoilla.

-Järjestelmällinen väkivalta naisia kohtaan.

 

Seksistisyys (+)

 TR-10

+ Vahva ja uskottava päähenkilö

- Seksuaaliseen väkivaltaan viitataan. Eli mies alkaa kopeloimaan ja Lara yrittää potkaista tätä kulkusille. Jos pelaaja ei tee mitään potku menee ohi ja mies kuristaa Laran hengiltä. Jos taas pelaaja ajoittaa potkun oikein on tappelun seurauksena kuollut sika. Eli mitään ei näytetä, mutta aikomukset ovat selvät ja tosiaan tilanne päättyy väkivaltaan jokatapauksessa.

- Saarella on käytössä järjestelmällinen väkivalta naisia kohtaan.

+ Bechedelin testi menee läpi kiitettävästi

o Tärkeistä päähenkilöistä 4/10 on naisia. 3/7 Endurancen miehistöstä. Ei tämä nyt aivan huono tulos ole, mutta vähän edelleen hiljaista.

+ Two X Chromosomes testi menee läpi, eli aivan rääsyissä Lara ei kulje

+ Bonuksena Mako Mori-testi menee läpi kiitettävästi, koska pelissä on useamman naisen tarina

 

.

 

 

 

 

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.  

 

Kielenkäyttö ()

 - Jep, huonoa on

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ Ei, mutta vammoja ei näköjään hoideta juuri mitenkään.

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

- Pelin mukaan papit ovat taas pahoja

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ Ei

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

+ On, peliin on lisätehtäviä saatavilla ja nämä voi ostaa pelin kanssa pakettina tai yksittäin.