18peliraati-facebookikarajat-fi

 

 

Infinity pelin nimessä tarkoittaa aivonyrjähdystä

BioShockInfinite

Pelin alussa Booker Dewitt, kovia otteita kaihtamaton yksityisetsivä, saa tehtäväksi velkojensa maksuksi pelastaa tyttö Columbiasta. Pian selviää että Columbia on pilviin tehty kaupunki ja sitä johtaa profeetta Zachary Comstock. Pseudo-kristillinen kaupunki palvoo Yhdysvaltain perustajaisiä ja profeettaa! Kaupunki palvoo torniin lukittua ‘Karitsaa’ ja pelkää ‘väärää paimenta’, joka on tulossa johdattamaan karitsan harhaan!

 


Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti:rami.sihvo(at)pp.inet.fi Muut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Bioshock Infinite Julkaisija: 2K/Irrational Games

Julkaisuvuosi: Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: PlayStation 3, Xbox 360,OS X Laji, genre: Räiskintä

Muu luokitus: Pelaajamäärä ja pelimuodot:

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 18

Linkit muihin arvosteluihin:

http://dome.fi/pelit/arvostelut/bioshock-infinite

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=ksFBrvMapdQ  intro

https://www.youtube.com/watch?v=3_KOZ0EiM9g  juhlat

 

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 BioShockInfinite7

Kuvaus: Halllitsevaa ja erittäin veristä väkivaltaa. Kaltoin kohtelun ja psyykkisen kärsimyksen kuvausta.

 Pelin väkivalta on sen verran reipasta, että mitään syytä ei ole pelin ikärajasta joustamiseen - sama koskee myös perheen pienimpiä, että ei välttämättä kannata pelata julkisesti. Pelin juoni käsittelee hyvin mutkikasta aihetta ja on mielenkiintoinen.

 

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+/-)

 BioShockInfinite2BioShockInfinite5BioShockInfinite13

Uskonnollisuus on hyvin vahva teema Bioshock Infinitessä, ja oikeastaan teemallisesti jatketaan siitä mihin Bioshock 2-pelissä jäätiin. Toinen suuri teema, jota Infinity myös toistaa on yhteiskunnan hajoaminen: tällä kertaa päähenkilö on sarkastisesti se joka aiheuttaa yhteiskunnan romahduksen (-). Lopussa pohditaan myös aikaparadokseja ja vaihtoehtoisia aikalinjoja tavalla joka aiheuttaa sekä niskannyrjähdyksen että päänsärkyä.

 

Pelissä on moraalisesti perusteltavissa oleva tarkoitus alusta lähtien ja Elizabethin liittyessä mukaan Booker käy tämän kanssa monipuolista dialogia kyseenalaistaen myös joitakin valintoja naisen ansiosta. Booker on intiaanisotien veteraani, tappaja, jonka persoonallisuus nousee juonessa lopulta yllättäväänkin suureen osaan (+). Tornissa kasvanut Elizabeth ja paatunut Booker muodostavat sikäli hauskan parivaljakon, että kumpikin vaikuttaa toiseen.

 BioShockInfinite3BioShockInfinite20

Se, mikä aiheutti ainakin amerikassa kuohuntaa oli pakollinen kastekohtaus heti pelin alussa. Profeetta Comstockia palvotaan ja Dewitt lähes hukutetaan kasteessa  (-). Tosin kun pelin pelaa läpi löytyy toinen kastekohtaus Dewittin menneisyydestä tämän kannettua Wounded Kneen (1890) verilöylyä omallatunollaan. Kyseinen kohtaus nivoo kastekohtaukset osaksi suurempaa juonellista kokonaisuutta, ja perustelee niiden tarpeellisuuden, eikä käsittele asiaa pilkallisesti. Peli perustelee asian että jonkun elämä muuttuu kasteessa ja toisen taas ei? (+)

 

Eli, oma mielipiteeni on se että kasteen käyttö oli selkeästi perusteltua, sillä kyseessä on tärkeä juonellinen elementti. Kaste ei myöskään sulje omaa valintaa pois, ei pelin kontekstissa eikä myöskään todellisuudessa. Tietysti “pseudokristillinen henkilökultti” on luontaantyöntävä jo lähtokohtaisesti, ja olo on alussa kuin Pohjois-Koreassa (-).

 

Rasismi on myös juonessa mukana, tosin hieman sivuosassa. Todellista ajanmukaista rasismia ei paljon esitellä, ainoastaan kerran se läväytetään silmille tuomalla erivärisen pariskunnan näyttämölle - päähenkilö on tietenkin se joka saa heittää ensimmäisen pallon (pallon voi myös hiettää tilaisuuden seremoniamestaria kohtaan +). Rasismiin viitataan ohessa kulkevissa nauhoituksissa ja tietysti pakkotyössä on pelkästään tummaihoisia. Peli kuvaa siis että kristillinen teokratia ei ole erillään yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, vaikka peli esitteleekin rasismia hyvin silkkihansikkain. Huvittavin kohta oli John Wilkes Boothia palvovan kultin löytäminen - tietysti orjat vapauttanut Abraham Lincoln on paha.

 BioShockInfinite9BioShockInfinite17

Kristillisen kapitalismin peli näkee myös selkeästi kielteisenä (+).Teokratian luokkayhteiskunta nähdään pahana - pelissä kuvataan punaisia riepuja kantavien irlantilaisten ja tummaihoisten työläisten kapinointia -  kapinallisten johtajana tietysti tummaihoinen Daisy Fitzroy. Päähenkilöiden keskustellussa pohditaan myös, kuka olisi hyvä johtaja kaupungille ja Fitzroy todetaan yhtä huonoksi kuin paikallinen Roope-Ankka.

BioShockInfinite14BioShockInfinite16

Sinänsä alku on selkeää kuittailua periamerikkalaiselle isänmaallisuudelle ja herätysliikkeille . Eli jos N.N herätysliike olisi voinut perustaa lentävän kaupungin, se todennäköisesti olisi niin tehnyt.

Periaatteessa Comstockin henkilöhahmon osalta otetaan myös kantaa minkälainen mies perustaa pseudokristillisen henkilökultin pilviin? (+)

 

 

(-) Väkivalta on selkeää ja hyvin veristä. Pääasiassa pohdin enemmänkin itsemurhan kuvaamista pelissä. Itsemurhaan on viittauksia useasti, mutta riivaus-erikoisvoimalla voi kääntää tykkitornit ja vastustajat omalla puolelleen. Elävät vastustajat tekevät itsemurhan vaikutusajan loputtua. Tämä taito helpoittaa peliä kummasti, mutta tämän tuloksena pelissä tulee sitten nähtyä aika monta itsemurhaa, etenkin jos kykyä tylysti eksploittaa (kuten itse tein). (-)

 

 

Tunteiden herättäminen (+/-)

 BioShockInfinite1

+Kaupunki pilvissä

+Viime vuosisadan alun estetiikka

+Itsenäinen seuralainen

-Uskonnollinen väkivalta

-Raakuus

 

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (+)

 BioShockInfinite18

+ Devitt on puhuva sankari.

+ Elizabeth on kovin pätevä sankaritar, vaikka hänet on pidetty vuosia lukittuna tornissa!

 

Väkivaltaisuus (-)

 BioShockInfinite11BioShockInfinite12BioShockInfinite8

Pelin väkivalta on hallitsevaa (-), melkoisen veristä (-) ja se häiritsee hieman pelin juonen kokemusta ja se saa pelajan tarkoituksella tuntemaan olonsa likaiseksi (-), jotta loppu olisi katarttinen. (+)

+ Myönteisenä puolena peli on tahditettu hyvin ja suvantovaiheissa voi tutkia ympäristöä ja ihailla maisemia.

- Tyly uskonnon tai muun aatteen varjolla harjoitettu väkivalta on melkoinen ‘turn off’ itselleni vaikka väkivalta on yksi pelin käsittelemä teema.

 

Seksistisyys (++)

 BioShockInfinite15

Peli on herättänyt paljon valitusta, mutta ottaen huomioon että ‘prinsessa’ ei oikeastaan tarvitse pelastusta lienee parasta mainita muutama asia:

- Kyllä Elizabeth on naivistinen alussa.

+ Elizabeth on hyödyllinen seuralainen. Kyllä, hahmo ei taistele, mutta ei ole mitään syytä miksi pitäisi? Pelaajan ei myöskään tarvitse olla huolissaan hahmon juttumisesta johonkin.

+ Vahva ja päättäväinen naishahmo, jonka päätä ei edes Booker pysty kääntämään.

+ Pelin juonessa nähdään valtava vaiva sen suhteen että ‘neito pulassa’-klise ei kampita juonta, Elizabeth pelastaa myös lopuksi itse itsensä.

+ Bechedelin testi menee läpi kiitettävästi.

+ Two X Chromosomes-testi menee läpi, sillä Elizabeth tekee usein omia valintoja.

+ Mako Mori testi menee kevennettynä läpi: Elizabethilla on oma tarinansa.

 

 

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.

 

Kielenkäyttö ()

 

- Kiroilua on

 

 

Päihteiden käyttö (-)

 BioShockInfinite4

- Outoja juomia pääsee taas juomaan.

- Tupakointia

+/- Alkoholista saa terveyttä, mutta menettää ‘taikavoimaa’

 

Syrjiminen, rasismi (+/-)

 BioShockInfinite6

- Rasismia on ajan hengen mukaan.

+ Hyvällä maulla esitettynä.

+ Edes joukkolynkkauskohtauksessa ei palloa pääse heittämään.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 

+ ei

 

Ladattava lisäsisältö ()

 

o Pelitarinaa laajennetaan “Burial at Sea”-lisäosalla, joka on dekkaritarina  Rapturen kaupungissa