PEGI ei arvioitu punainen logopeliraati-facebookikarajat-fi

 

 

 

Suunnistusta psykopaatin päässä

doorwaysUW

Argentiinalainen Saibot Studios on kauhupelien kehittäjä - aivan suomen mittakaavassa ei paikallinen indie-tuotanto ole, mutta pelikehityksellä siellä alkaa olla jo historiaa. Aikaisemmat Doorways-episodit (1-2) olivat kauhuseikkailua surrealistisessa ympäristössä. Palautetta on ilmeisesti kuuneltu, sillä The Underworldissä pelaaja joutuu juoksemaan hirviöitä karkuun oikein urakalla. Aivosukelluksen kohteessa kun on saksalaisen psykopaattitohtorin mieli.

 

 

 

Pelin tiedot

Arvioijan nimi: Rami Sihvo Arvioijan ikä: 34

Sähköposti: rami sihvo email  Muut arvostelijat  (ikä): -

Pelin nimi: Doorways: The Underworld Julkaisija: Saibot Studios

Julkaisuvuosi: 2014  Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: Laji, genre: Kauhu

Muu luokitus: seikkailu, ongelmanratkaisu Pelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  - PEGI  

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.gizorama.com/2014/computer/pc/doorways-the-underworld-review

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=ABRm7nzLhoQ Traileri

 

Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

doorwaysUW-7

Kuvaus: Hallitsevaa, ihmisiin ja eläimiin kohdistuvaa yksityiskohtaista kuvausta ihmisiin kohdistuvista julmuuksista. Intensiivisyys tukee pelin tehokeinoja, kuvauksen ollessa päähenkilön silmistä. Väkivalta on voimakasta.

 

Edellisiin peleihin verrattuna sisältö on sen verran tiukempaa, että kauhupelejä harrastava varmasti pelistä nauttii. Pelin kauhu ei perustu yllättäviin tilanteisiin vaan pitkäkestoiseen piinaavaan kauhuun, jota tuetaan häiritsevillä tilanteilla. Pelissä edetään oppimalla oikea taktiikka ongelmanratkaisuun.

 doorwaysUW-3doorwaysUW-2doorwaysUW-4

Entäpä se opetus? No, psykopaatin mieleen tunkeutuminen voi olla hieman vaarallista ja vastapuoli pistää kampoihin ihan reilusti tällä kertaa. Graafinen kuvaus on sen verran reipasta että edellisten pelien “noin 16” arvosta mennään selkeästi yli. Tietysti olisi hienoa jos vanhemmat voisivat jakaa jälkikasvunsa kanssa peliharrastuksen myös vanhempana, koska henkinen kehitys ei pysähdy kun täyttää 18, vaan persoonallisuus kehittyy n. 25-vuotiaaksi asti.

doorwaysUW-1doorwaysUW-6doorwaysUW-5

 

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

 

-Leikitelläänpä ajatuksella, jos toisen ajatuksiin voisi tunkeutua minkälainen maailma olisi sinun pääsi sisällä?

-Onko psykopaattien pään sisään meneminen turvallista? Mitä luulet?

 

 

Pelin eettisyys ja arvot:  (+/-)

 

+ Thomas Fosterin tehtävänä on voittaa psykopaatti tämän omassa pelissä

+ Pelissä ei käytetä väkivaltaa etenemiseen

+ Välillä (jopa kartan kanssa) väistellään hirviöitä ja pyritään pienellä ongelmanselvittämisellä pääsemään eteenpäin. Tuli eräässä kohdassa mieleen että esimerkiksi obeesista kärsivän hirviön väistely on (hyvässä mielessä) kauhu-pac man. Puzzlet eivät ole järin vaikeita, mutta onnistuvat hidastamaan etenemistä.

- Ihmiskokeet

- Vahva tunnelma

 

Tunteiden herättäminen (-)

 

- Heti alusta lähtien on selvää että kyseessä on klaustrofobinen tunnelma.

- Psykopaatin ihmiskokeista kerrotaan hyvin avoimesti ja takautumia näkyy myös paljon.

- Rumuutta heijasteleva ympäristö ja kuvaus, paljon väkivaltaviitteitä, häiritsevä äänimaailma ja takautuvia ihmiskokeista. Hauskaa sisältöä, siis.

- Yllättäviä (“jumpscare”) kohtauksia on, mutta peli hukkaa monta hyvää tilaisuutta niihin. Tämä on teema joka toistuu edellisistä Doorways-peleistä, eli äänimaailmalla pyritään luomaan uhkaavaa ilmapiiriä, mutta joka nurkasta ei pomppaa jotain (+).

+ “Flashback” ominaisuus tuo mielenkiintoisia mahdollisuuksia etenemiseen. Erikoisominaisuuden käyttäminen tarkoittaa myös jahdatuksi joutumista, mutta pelaaja on aika valmis.

+ Taktikoimalla pärjää hyvin

+ Piiloutuminen tomiii

-  Lopputaistelussa välähdysmäisesti käytetyt kuvat ovat hieman ikäviä, koska vaikka epilepisiaa ei olisi, tuppaavat ne lähinnä enemmän ärsyttämään kuin pelottamaan.

 

English summary

 

Doorways: The Underworld (Saibot Studios, 2014)

 

Argentinian group Saibot studios has yet again produced thrilling game. Doorways:The Underworld continues thematically surrealistic investigations inside psychopats heads. Horror game fans will probably be overenjoyed, others… tread carefully here.. Definetly best side from the game is that the feedback from earlier games has indeed been listened so instead of void caverns there’s lots of running away from monsters. From purely gamistic perspective the game has jumpscares but they are not that obivous. Rather than giving scares on every step doorways tend to build the tension with claustrophobia and the constant threat. However sometimes player can well caculate the risk: at one point player gains versatile ‘flashback’ skill. The skill usage enables advacement but attracts monster, so the cat and mouse-play does get more tactical meaning. From the child care perspective earlier games would fit to Finnish 16+ but with more hardcore depictions Underworld would get 18+ horror. As for PEGI rating 18 is sure bet. So in  all, kids should be removed from the room when one plays this game..