peliraati-facebookikarajat-fi

18

 

 

 

Kasari-kauhua

Alien

Viisitoista vuotta ensimmäisen Alien-elokuvan tapahtumien jälkeen Amanda Ripley toivoo yhä löytävänsä äitinsä kadonneen aluksen. Firma saa tiedon Nostromon mustan laatikon löytymisestä ja värvää Amandan mukaan sen hakureissulle Sevastopolin satamaan, jota pelissä tutkitaan sitten vältellen itse oliota. Peli on tähänastisista uskollisin pelisovitus alkuperäisestä 1979 elokuvasta.

 

Pelin tiedot

 

Arvioijan nimi: Rami SihvoArvioijan ikä: 35

Sähköposti: rami.sihvo(at)pp.inet.fiMuut arvostelijat  (ikä):

Pelin nimi: Alien IsolationJulkaisija/Kehittäjä: Sega/The Creative Assembly

Julkaisuvuosi: 2014Formaatti (arvosteltu): PC

Muut formaatit: PS3,PS4, XBox 360, XBox OneLaji, genre: kauhu

Muu luokitus: selvitymiskauhu, hiiviskelyPelaajamäärä ja pelimuodot: yksinpeli, juoni ja selviytyminen

Ikäraja ja sisältömerkinnät:  PEGI 18

Linkit muihin arvosteluihin:

http://www.pelaajalehti.com/arvostelut/alien-isolation

 

Linkit youtube-videoihin:

https://www.youtube.com/watch?v=7h0cgmvIrZw


Mitä vanhempien tulisi tietää tästä pelistä?

 Alien-4

 

Kuvaus (kuvaohjelmaluokitustermein): “Ihmisiin kohdistuvaa järkyttävää ja ahdistusta herättävää, pitkäkestoista ja intensiivistä kuoleman uhkaa. Veristä ja yksityiskohtaista väkivaltaa.

 

Peli on hyvin vahva kokemus, ensimmäiseksi silmiin pistää ihastuttavan kansari sekä ympäristöltään että efekteiltään (tietokoneiden ruudut ovat totta kai musta-vihervärisiä). Vanhat Alien-elokuvat on katsottu tarkkaan ja kaikki kliseet ovat mukana, varsin ilkeitä juonenkäänteitä varten. Pääasiassa pelaaminen on olennon väistelyä, mutta taistelua tappaja-androideja ja muita selviytyjiä vastaan sekoitetaan mukaan. Alienia ei voi tappaa, vaan korkeintaan ajaa karkuun ja kuunnella Katto-Kassisen kävelyä ilmanvaihtokanavissa. Valittu psykologinen tehokeino toimii ja pelin tunnelma on lähestyy Amnesia-tasoa. Verratessa toiseen konemestarista kertovaan peliin Dead Spaceen, em. on enemmän väkivallalla mässäilyä kun Alien pyrkii hippailulla ja ongelmanratkaisulla luomaan ensimmäistä elokuvaa vastaavan tunnelman.

Tyylikäs peli siis kaikkiaan, mutta ei valitettavasit sovi edes kaikille aikuisille.

 

Alien-1Alien-2Alien-11

 

Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Kuinka alkeellisia vuoden -79 tietokoneet olivat?
  • Miten pelissä kannattaa selviytyä?
  • Mikä Alienin suunnittelijan, H.G Gigerin, taiteessa kiinnostaa ihmisiä?

 

Pelin eettisyys ja arvot: (+)

 Alien-7

+/- Itse en pitänyt siitä että Sevastopolissa selviytyjät olivat taas toisiaan vastaan. Tämä on jonkinlainen Walking Dead-klise että kriisitilanteessa ihmiset eivät pysty yhteistyöhön. Tarinan fiktiivisessä kontekstissa annetaan kuitenkin tarpeeksi syitä jotta tämä on uskottava tilanne ja kaikki ihmiset eivät todellakaan ole vihamielisiä, mikä on iso plussa.

+Pelin voi pelata läpi tappamatta ketään (ihmistä).

+Kysessä on kunnianosoitus Ridley Scottin Alienille.

 

Tunteiden herättäminen (+)

 Alien-3

+ Peli on tunnelmaltaan hirveä ja onnistuu tavoittamaan hyvin alkuperäisen elokuvan tieteistrilleri-tunnelma.

+/- Juoni seilaa katastrofista toiseen ja on täynnä ikäviä yllätyksiä. Jonkun mielestä ehkä liikaakin.

+ Kasari-lavasteet olivat huippuja

+ Muiden henkilöiden kanssa tehdään paljon yhteistyötä.

+ Porukan androidi on hyvin asiallinen mies.

- Peli on hyvin pelottava ja ruudulla on sen verran synkkää kuvausta aina verisistä ruumiista itse Alienin kaksoisleukaan, joten tätä ei oikein voi suositella pelattavaksi julkisesti.

-Kauhuelementtejä, nk. "painajaisten bensaa" on pelissä 13, eli melkein yhtä paljon kuin toisessa Amnesiassa. Sivuston troopplista kokoaa myös suuren joukon trooppeja pelistä:  http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/VideoGame/AlienIsolation

 

Kauhuelementtejä voi laskea sen mukaan ovatko ne “painajaisten bensaa”, eli elementtejä, jotka herättävät levottomuutta suuressa osassa ihmisiä. TVtropes.org sivuston painajaisbensalistaan voi verrata pelin elementtejä (On kuitenkin huomattava että elementtejä on toisaalta olemassa enemmän kuin sivulla mainitut 43. Vertailun vuoksi ensimmäinen Amnesia täytti 17 kauhuelementtiä ja toinen 14. http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/NightmareFuel)

Pelin roolimallit ja samaistumisen kohteet (++)

 alien-10

+ Amanda Ripley on äitiinsä tullut selviytyjänainen, jota vaivaa äidin katoaminen rutiinilennolla. Ensimmäisellä kerralla nähdessään Alienin hän on kauhusta jäykkänä, mutta taistelee näitä vastaan rohkeasti pelin loppupuolella.

+ Eri selviytyjien tarinoita pääsee lukemaan ja kuuntelemaan paljon.

+ Porukan androidi on myös kovin sympaattinen.

+/- En ole täysin vakuuttunut tavasta esitellä selviytyjien välistä kamppailua. Onhan totta että oma henki muiden edelle on yksi mahdollisuus mitä kriisitilanteessa voi sattua, mutta toisaalta yhtä todennäköistä olisi että ulkoinen uhka saa ihmiset toimimaan yhteistyössä uhkaa vastaan.

 

Väkivaltaisuus (-/+)

 Alien-6Alien-5

- Jatkuva ja pitkäkestoinen kuoleman uhka, joka vetoaa vahvasti tunteisiin.

+/- Pelaaja voi käyttää väkivaltaa eli ammuskella muita selviytyjiä ja androideja sekä muokata työkaluja ja ympäristöä hyväkseen itsensä puolustamisessa, mutta tätä tulee vältettyä hyvin pitkään. Tämä taas saa pelin muistuttamaan eniten alkuperäistä Alienia kuin mitään muuta elokuvaa ja pelaajan olo ei ole aivan yhtä alaston kuin esimerkiksi Amnesiassa (+).

- Verisiä ruumiita on paljon, mutta koska pelin pääsisisältö on enemmän ahdistusta kuin puistatusta herättävää on tämä huomioitava siinä esim. kuinka nuorien antaa katsoa pelin peluuta vierestä?

 

Seksistisyys (++)

 Alien-9

+ Amanda Ripley on hyvin uskottava sankaritar. Hylkäämiskompleksi ei määritä päähenkilöä liikaa. Peli vastaa siis hyvin kysymyksiin mitä ensimmäisen ja toisen elokuvan välissä saattoi tapahtua.

+ Erinomaisena konemestarina Amanda rakentaa ja korjaa paljon laitteita sekä selviää tilanteista kylmäpäisyytensä vuoksi.

++ 50/50, Bechedelin testi, Mako mori ja Two X Chromosomes-testit menevät lävitse.

 

 

  • Two X Chromosomes-testi: a) Onko pelissä ainakin yhtä naishenkilöä joka on itsenäinen, eli voi tehdä omat valintansa. b) Onko hän asiallisesti vaatetettu?

 

  • Elokuvaa, tai miksei peliäkin, voidaan arvioida myös tumblerin käyttäjä Chailan kehittämällä “Mako Mori-testillä”, tosin 3. termiä hieman laajentamalla: Elokuvassa (vrt. pelissä) on ainakin yksi nimetty naishenkilö, jolla on oma tarinalinjansa, jonka tehtävä ei ole pelkkä miehen tarinalinjan tukeminen.Kielenkäyttö ()

 
- Jonkin verran kielenkäyttöä, tämäkin väistyy pelin edetessä.

 

Päihteiden käyttö ()

 

+ Alkoholista saa molotoveja

 

Syrjiminen, rasismi ()

 

+ Ei, tumma heppu ei kuole tässä pelissä ensimmäisenä.

 

Uhkapeli ja huijaaminen ()

 Alien-8

+ Peli on hiippailupeli, eli pelaaja oppii nopeasti miten alienia tai muita ihmisiä vältellään.

 

Ladattava lisäsisältö ()

+ on, mm. Alien-elokuvaan sijoitettu tehtävä.